För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kollektivavtal passar inte alla

På EU-toppmötet i Göteborg lyfte Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor, Lise-Lotte Argulander, rättvisa villkor på arbetsmarknaden.

Fyra av fem jobb i Sverige skapas i mindre företag med upp till femtio anställda. De behöver bra villkor och regelverk som är konkurrensneutrala. De mindre företagen tycker ofta att det är svårt med kollektivavtal, eftersom de är krångliga och administrativt svårtillämpade i deras vardag. Det är därför sex av tio företag saknar kollektivavtal.

– I Sverige finns ingen lagstiftning om minimilöner utan detta regleras i frivilliga kollektivavtal. Vårt system skiljer sig från övriga Europa, och vi vill ha det så. De arbetsrättsliga villkoren i form av lön och annat sätts direkt tillsammans med arbetstagaren eller finns nedtecknade i kollektivavtal. Företagarna arbetar för att det fortsatt ska vara så, säger Lise-Lotte Argulander.

Företagarna anser att det ska vara frivilligt att ha kollektivavtal, villkoren kan vara lika bra ändå.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.