podcast news play företagaren I media förmån

Tio finalister kan vinna nytt stipendium

I oktober delas stipendiet Årets Unga Idé ut för allra första gången. Tre entreprenörer från Företagarnas lista med 103 unga idéer 2021 vinner 50 000 kronor var. Här är de 10 finalister som har chans att vinna.
Publicerad 9 sep 2021

Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson och hans familj står bakom Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse som nyligen instiftat ett stipendium till de mest innovativa, hållbara idéerna på Företagarnas lista Årets 103 Unga Idéer. 22 september pitchar de tio finalisterna inför en jury. Vilka tre som vinner avslöjas 15 oktober samtidigt som Årets Företagare i Sverige koras.

Milton Lönnroth, Atley Solutions (tidigare Alpha Therapy Solutions), Göteborg

Gör det möjligt att använda ett av jordens mest ovanliga ämnen, astat, som är grunden för nya cancerläkemedel som förändrar hur vi behandlar spridd cancer. Har på kort tid byggt ett internationellt nätverk av världsledande forskare och bolag inom fältet. Utsågs till såväl Impact Maker och Game Changer som Beyond Academic i Venture Cup. Företaget har beviljats EU-finansiering på tio miljoner kronor för ett utvecklingsprojekt med ett ledande läkemedelsbolag. Bygger de första kommersiella prototyperna av sin produktionsmodul som installeras hos pilotkunder i höst.

Sofie Wahlström och Ellinor Samuelsson, Brightact, Uppsala

En av tre kvinnor utsätts för våld i nära relation under sin livstid. Brightact hjälper offentlig sektor att effektivisera resurser och digitalisera stöd. I appen samlas allt ifrån hjälporganisationer till myndigheter. Grundarna utsågs till Årets Digitala Inspiratör av IDG 2020, belönades med Göran Bredinger stipendiet för social innovation 2020 och vann EU-kommissionens tävling för att rädda liv under pandemin, där 22 000 deltagare från över 100 länder deltog. Samutvecklar sin tjänst med flera kommuner och myndigheter och en större nationell lansering väntar.

Faisa Abdi, QC Renewable Energy AB, Borlänge

Företaget har vuxit fram i Dalarna Science Park grundat av energiingenjörerna Faisa Abdi, Muse Farah och Mohamed Elmi. De ser till att svensk teknik når Östafrika, med start i Somalia. Företaget har rott i land ett miljonkontrakt på gatubelysning i en av Östafrikas största hamnstäder, Berbera i Somalia, där totalt 900 solcellsdrivna gatlyktor installeras. Parallellt installerar de solpaneler på privathus, bland annat hos ministrar. Härnäst väntar Rwanda och Etiopien.

Frank Dallal Hedström, Dallal bygg & Yalla Yalla Integration, Luleå

Han kom till Sverige som 16-åring, efter en tuff tid på flykt. I dag driver han tre företag med det gemensamma målet att ta vara på arbetskraft och förbättra integrationen i Norrbotten. Vann Årets innovation som UF-företag. I dag driver han byggföretag för att serva arbetsmarknaden med nyanlända hantverkartalanger, samtidigt som hans nyaste företag tar form med tjänster kring biltvätt, däckbyten och däckhotell.

Frida Grundström, Babymocs, Oh Happy Day, Stockholm

Veganskt skomärke för barn, där produkterna tillverkas av ananasfibrer som utvinns av blast och blad. Fibrerna smälts ner till en massa som omvandlas till ett läder liknande mjukt material. Företaget vann en popup-butik i konkurrens med 500 andra företagsidéer. Verksamheten finansierar ett helt annat projekt, en plattform där hemlösa utan adress ska kunna ansöka om mikrojobb, som ett litet steg mot att komma på fötter igen.

Morgan Drysdale, Sky Alert AB, Luleå

Bolagets teknik automatiserar upptäckt, lokalisering och kvantifiering av metanläckage med en kombination av sensorer och AI, för att minska utsläppen inom naturgasindustrin. Metoden kan ersätta manuella inspektioner som årligen kostar 300 miljoner euro. Ingår i inkubatorn Arctic Business. Vinnare av Åforsk Entreprenörsstipendium 2021.

Pernilla Westergren, Funcifur AB, Stockholm

Riskkapitalist som startat eget för att leverera hälsosam och klimatsmart hundmat baserad på insekter. Bolaget grundades 2020, mitt under pandemin, med insikten att hundar och katter står för 25 procent av den globala köttkonsumtionen. Funcifur har redan ett 20-tal hunduppfödare ombord och tillväxttakten är hög. Medgrundare är Thomas Dalebring och bland bolagets investerare finns Noel Abdayem, grundare av The Humble Co.

Sandra Nilsson, Arctic Space Technologies, Piteå

Genom mjukvara och antenner i anslutning till gröna datacenter har bolaget revolutionerat kommunikation mellan satelliter och markstationer för företag över hela världen. Antogs till Arctic Business rymdinkubator ESA BIC Sweden bland 100-tals idéer som konkurrerade om platserna. Har även vunnit en europeisk pitch för lovande rymdbolag. Medgrundare är Benjamin Fischer, Felix Heissinger och Fredrik Schäder.  

Somit Fessehaizon & Carmen Beltran, Rely AB, Sundbyberg

Med empati och psykologi bygger grundarna sin ekonomiplattformen som krossar tabun kring pengar – och som ser till att kvinnor tar makten över sin ekonomi. Företagets tjänst matchar kvinnor med oberoende rådgivare utifrån personliga preferenser och behov, på flera språk. Deltog nyligen i premiäromgången av Unconventional Accelerator.

Wenjing Yang, Mbegu Solar AB, Lund

De ser till att mikroentreprenörer och skolor i afrikanska länder får tillgång till el via solenergi i stället för dagens dieselgeneratorer, samtidigt som det ger en inkomst. Systemet bygger på laddstationer som installeras, där lokalbefolkningen betalar för att ladda sina mobiler. Childfund Kenya, partner till Barnfonden, samarbetar i dag med företaget.

I januari öppnar nomineringen på nytt för Företagarnas 103 Unga Idéer-lista, varifrån stipendiekandidater sedan väljs ut inför nästa höst. Läs mer om kriterierna för stipendiet här!l

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.