podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren
Evelina Lindgren utsågs till Årets Företagare i Sverige 2021. Foto: Mattias Bardå.

Packar för framtiden

Evelina Lindgren, vd för förpackningsföretaget aPak i Mölndal, är Årets Företagare i Sverige 2021. Hon har knäckt koden för att briljera både när det gäller lönsamhet och hållbarhet – och personalen har fått en padelbana i julklapp.
Publicerad 19 okt 2021
Hur kan ett 100-årigt förpacknings- och emballageföretag ta täten i att jobba mot FN:s hållbarhetsmål? Nyckeln är rätt person på rätt plats, i form av vd Evelina Lindgren som har förstått vikten av att ta hand om personalen. Årets julklapp till personalen i fjol? En egen padelbana på lagret.

– Vi hade byggt ut lagret, det var pandemi och allmänt deppigt. Då kom förslaget och så fick det bli, säger Årets Företagare 2021 i Sverige och tillägger:
 
– Pappa och farfar var väldigt tidiga med sitt fokus på att personal skulle må bra och få utvecklas. Medarbetarna är bolagets hjärta och viktigaste resurs.

I slutet av 1960-talet klev familjen Lindgren in i bolaget aPak som funnits sedan 1917. Det är ett av Sveriges äldsta emballage- och förpackningsföretag med säte i Mölndal utanför Göteborg och lager och kontor i Eskilstuna. I dag har företaget cirka 65 anställda och en rad namnkunniga kunder som Volvo, Arvid Nilsson, Apohem, Linas Matkasse,  Scania och SKF. Samarbetet med flera stora företag har gjort att aPak följt med ut i världen, med lager på flera platser i Europa, USA och Kina. Det glasklara målet är att se till att varje kund får den smartaste, mest hållbara och innovativa förpackningslösningen.

Som 21-åring började Evelina Lindgren på aPak. Pappa Åke var vd, dessförinnan var farfar Rolf det. Efter åtta år i olika roller gick stafettpinnen till Evelina, som rivstartade 2015. Redan första året som vd blev hon framröstad som Årets Unga vd i Sverige, och 2019 utsågs hon till EY Entrepreneur Of The Year i Västra Götaland. De kommande fyra åren, fram till 2019, växte bolaget med 94 procent.
 
En tydlig passion för hållbarhetsfrågor, och för att förändra världen, är Evelina Lindgrens signum.
 
– Allt större samhällsansvar kommer att hamna på företag, det är jag
övertygad om. Och på aPak har vi en unik position där vi kan ställa krav och påverka både framåt och bakåt i leden, mot företag vi jobbar med. Vi ska ge allt vi har, driva utvecklingen framåt och pusha andra företag. Det är vårt absolut största fokus just nu.
 
”År 2030 ska vi omsätta en miljard kronor och vara klimatneutrala"
Alla medarbetare på aPak har gått en hållbarhetsutbildning inriktad på FN:s globala mål, samtidigt som bolaget har investerat i en fullskalig solcellsanläggning som minskat verksamhetens elförbrukning med 80 procent trots att lagerytan fördubblats. Företaget har också implementerat hållbarhetsanalyser där de hjälper kunder att se över sitt förpackningsbehov.
 
Enbart fina ord, och till exempel ställningstagande i sociala medier utan egentlig handling, är Evelina Lindgren inte mycket för. Säg ordet greenwashing och hon ser rött.

– Jag blir så frustrerad. Det är precis det motsatta som behövs, med ännu fler som agerar. Det är också väldigt vanligt att bara prata om det som är bra. Det finns så klart delar i aPaks process som inte är hållbara än, men vi jobbar på det. Det är en otroligt viktig del i ett hållbarhetsarbete som är på riktigt: att våga vara transparent även med den andra sidan. Och sedan göra något åt det.

Evelina Lindgren är glad för vinsten  i Årets Företagare 2021 och har högt ställda mål och glasklara visioner framåt för aPak.
 
– Jag är superstolt över vad vi åstadkommit och att vi vinner det här fina priset! Till 2030 ska vi dubbla omsättningen igen och nå en miljard. Och vi ska vara klimatneutrala.
 
 

Årets företagare i Sverige 2021

Vinnare: Evelina Lindgren.
Företag: aPak, Mölndal.
Juryns motivering:  Med en stor dos innovationskraft sätter Årets Företagare ribban för hållbarhet högt och är en sann inspiration och förebild. Vår vinnare går i bräschen och driver utvecklingen för en hållbar omställning framåt. Årets Företagare har på kort tid fördubblat omsättningen och skapat en framgångssaga där utvecklingsmöjligheterna är oändliga. Med ett modigt ledarskap och en utgångspunkt i att medarbetarna är bolagets hjärta och viktigaste resurs, har vår vinnare tagit hela bolaget mot deras gemensamma mål.

Andra och tredje pris:
2. Helena, Lovisa och Per Stenström, Bertegruppen, Årets Företagare i Hallands län
3.  Jenny Harlen och Malin Sairio, Bokashiworld in Sweden, Årets Företagare  i Värmlands län

Priset Årets Företagare i Sverige delas ut  tillsammans med  Volvo Car Sverige.

 
Fler nyheter från Företagarna