”Sommarförsäljningen gick över förväntan”
Ett rekordsnabbt bygglov har bidragit till att restaurangägaren Gillis Dahlström på öländska Arontorps Kroppkakor & Mat ser ganska positivt på framtiden.
– Det är lite för tidigt att säga hur året kommer att gå, men sommaren gick bättre än förväntat, säger han.
När pandemin slog till i våras insåg Gillis Dahlström att köerna för att handla hans uppskattade kroppkakor var ett problem.
– Många av våra kunder är 60+ och personal från hemtjänsten är ofta här och hämtar mat. Jag såg hur de stod i kön med alla andra och tänkte att det där känns inte bra. Varken för oss eller dem, sade han när Företagaren träffade honom i våras.
Lösningen blev en drive-in där kunderna kan sitta tryggt i egna bilar medan de beställer sina måltider. Utbyggnaden blev verklighet tack vare en rekordsnabb bygglovshantering hos tjänstemännen i Mörbylånga kommun. Det tog bara fyra dagar att få alla tillstånd på plats.
En ekonomisk utmaning som Gillis Dahlström delar med andra i besöksnäringen är att försäljningen under högsäsongen, 10–12 veckor på sommaren, ska ge tillräckligt för att överleva under lågsäsongen.
– Vi har stoppat det stora försäljningstappet och har nu åter samma månadsförsäljning som året innan och det är mycket tack vare en snabb omställning och nybyggnationen av vår drive-in som snabbt blev populär, säger Gillis Dahlström.
Arontorps Kroppkakor & Mat har inte kunnat utnyttja något stödpaket förutom de tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och sjuklönelättnader som omfattar alla företag.