För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nära konkurs - hittade ny nisch

Hon var nära att kasta in handduken när investeringen hon kämpat så hårt för att få in pausades. Men Nora Bavey vände läget. Nu förser hon Sverige med omskolade stjärnor – och fler företagare.
Publicerad 10 jun 2020
Nora Bavey, grundare av Unitech. Foto: Karin Wesslén.

– Vi haft en otrolig fart i vår utveckling. Vår plattform smyglanseras i juni och kan ta emot 70 000 personer, konstaterar Nora Bavey, grundare och vd av Unitech.

Hon är varumärkesstrategen inom it- och telekom som tröttnade på att aldrig känna igen sig i produkter och tjänster branschen skapat. I slutet av 2018 drog hon därför igång snabbutbildningar i programmering för att påverka tillgången till talanger med en större bredd av erfarenheter och olika bakgrund.

16 veckor efter starten hade hon utbildat 200 personer i blockchainteknik varav 73 procent var kvinnor och merparten med utländsk bakgrund. Företag stod i kö för att anställa. Tre bolag startades också av kursdeltagare.

Fick napp i Silicon Valley

Efter 40 nej tack-möten med svenska investerare fick Nora Bavey istället napp i Silicon Valley hos profilen Arlan Hamilton med riskkapitalbolaget Backstage Capital, för att fortsätta att utbilda programmerare.

– Amerikanska investerare ser affärsnyttan med inkludering och att ha fler perspektiv representerade. I Norden har vi inte riktigt förstått vikten av representation än, säger Nora Bavey.

Planen var att lansera Unitech i USA i år eftersom ytterligare tre amerikanska investerare var på väg in. Men på grund av covid-19 pausades investeringarna. Istället vände Nora Bavey blicken mot permitteringar och omskolningsbehov i Sverige. Unitech förhandlar nu med flera kommuner, för att i förlängningen bistå Arbetsförmedlingen.

”Vi samarbetar med nordiska venture capital-aktörer och andra partners”

– Det är otroligt svårt att komma med i upphandlingar som litet företag. Nu lyckades vi komma in som underleverantör istället.

Fokus i starten ligger på utbildningar i programmering och målet är att hjälpa deltagare att starta företag i samband med omskolningen. På sikt står många olika sorters utbildningar på agendan.

– Vi samarbetar med nordiska venture capital-aktörer och andra partners. Vi tittar på vilka industrier som frodas trots eller på grund av corona och validerar att kompetensen och affärsidéerna behövs.

Fler nyheter från Företagarna