För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Sydkorea öppnar igen

Sydkorea lyftas fram som ett föredöme i kampen mot Covid-19. Nu hoppas svenska företagare att exportaffärerna ska rulla igång igen – men det finns en oro för en andra våg av smittan.
Publicerad 5 jun 2020
Johan Chun, Sveriges handelssekreterare på Business Sweden i Seoul.

Det var en stark optimism som bäst beskrev de svenska entreprenörer som Företagaren träffade i Sydkorea i vintras. Sveriges goda rykte för design och kvalitet öppnade dörrar för svenska hudvårdsprodukter, sängar, heminredning och disktrasor. Allt såg bra ut – men så plötsligt hamnade allt fokus på den kinesiska staden Wuhan. Covid-19 spred sig till grannländerna – och inte minst till Sydkorea.

– Sydkorea var relativt tidigt in i covid-19-epidemin. Redan i mitten av februari uppmärksammade jag läget i Korea till vänner och affärskontakter i Sverige, men då var responsen ganska begränsad. Jag tror att man i många länder upplevde det som ett isolerat asiatiskt problem, säger Johan Chun, Sveriges handelssekreterare på Business Sweden i Seoul.

Jakob Hallgren, Sveriges ambassadör ambassadör i Sydkorea, beskriver den senaste tiden som en berg-och dalbana.

– Sammantaget har vi under denna vår sett ett Sydkorea som har gått från att vara ett av de värst drabbade länderna i världen till ett land som framhålls som en modell i kampen mot smittspridningen. Koreanska företag har börjat återgå till jobbet. Samtidigt finns en betydande oro för en andra våg av smittan, särskilt om den sprids i resten av världen.

Sydkorea gjorde tidigt omfattande insatser för att begränsa smittspridning.

– Tack vare tidigare erfarenheter av epidemier som sars och mers, en regering som satsade allt på att bekämpa smittan och en befolkning som ställde upp på alla rekommendationer lyckades man otroligt nog stoppa smittan. I dag ligger antalet nya fall på under tio dagligen och antalet döda ligger på 262 (18 maj). Man lyckades också genomföra ett parlamentsval den 15 april, säger Jakob Hallgren.

”Det finns en betydande oro för en andra våg”

Business Sweden har sitt kontor på en central adress i den gigantiska sydkoreanska huvudstaden. När handelssekreteraren Johan Chun blickar ut från kontoret ser han en huvudstad som försiktigt försöker återgå till en vardag.

– Här i Seoul bär majoriteten av människorna fortfarande mask, många arbetar hemifrån och social distansering rekommenderas. Däremot är de flesta företag igång, butiker är öppna och människor är ute på restauranger och kaféer.

– Vårt team hade en veckas stängning av kontoret med hemarbete, men sedan en månad är vi alla tillbaka på kontoret och träffar våra kunder. Vi har fler digitala möten än tidigare, vilket jag ser som positivt.

Det är fortfarande för tidigt att få en tydlig bild av konsekvenserna för de svenska exportföretag som är verksamma i Sydkorea. En del företag har rapporterat att deras första kvartal varit relativt förskonat från covid-19-effekter, medan andra branscher har drabbats hårdare.

– Många mindre bolag verksamma inom konsumentsektorn har rapporterat ett tuffare läge. Oaktat det så kommer troligen de kommande månaderna att bli utmanande för alla då den långsiktiga effekten på ekonomin, post stimulanspaket, blir tydligare, säger Johan Chun.

Ambassadör Hallgren menar att svenska företag bör fortsätta att rikta blickarna mot Sydkorea. Han beskriver marknaden som dynamisk och präglad av en innovativ ekonomi med köpstarka kunder.

– Självklart är det ett problem för svenska företag när det egna resandet blir begränsat, men om man hänger kvar nu – och kanske även investerar – så kommer det att noteras. Svenska investeringar i samband med tidigare kriser, 1997 och 2008, har uppskattats mycket och skapat lojalitet och tacksamhet bland sydkoreaner, avslutar han.

Exporthjälp i Coronatider:

Det finns flera organisationer som hjälper företagare som drabbats av exportproblem.

Business Sweden
Som ett resultat av covid-19 har Business Sweden styrt om sina resurser och öppnat en dygnetrunt öppen ”corona-desk” som erbjuder kostnadsfri rådgivning till drabbade företag.
business-sweden.se

Enterprise Europe Network (EEN)
Hjälper små och medelstora företag att nå ut på internationella marknader. I coronakrisens spår erbjuder EEN information om bland annat olika stödprogram som finns för drabbade företag.
enterpriseeurope.se

Fler nyheter från Företagarna