För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Jag är den första trippel-amputerade som ställer upp”

Hallå där Christoffer Lindhe, grundare av protesföretaget Lindhe Xtend, som blir först i Sverige att genomföra Vasaloppets terrängstafett i en specialbyggd rullstol tillsammans med sina medarbetare.
Publicerad 4 dec 2020
Christoffer Lindhe, grundare av protesföretaget Lindhe Xtend. Foto: Mathias Bardå.

Ni har valts ut i DI och Vasaloppets dubbelutmaning. Vad innebär det?

– Dels åker jag och fyra medarbetare Stafettvasan 5 mars 2021 där vi delar på nio mils skidåkning. Dels är vi fyra som springer samma sträcka i Vasakvartetten i augusti 2021. Vi får utrustning och coachning. Jag är den första trippelamputerade som ställer upp. Jag förlorade benen och ena armen i en olycka 2006 och startade mitt företag 2014 för att ta fram bättre proteser för ett aktivt liv.

Hur laddar ni inför utmaningarna?

– Vi har tränat i skidtunneln i Torsby. Jag lånar en slags kälke för Vasaloppet. För löpsträckan jobbar jag på en teknisk lösning med svenska rullstollstillverkare. Det är utmanande terräng, men framöver finns det en färdig lösning för andra.

Apropå utmaningar, ni har ett nytt dotterbolag i USA?

– Precis, Lindhe Xtend Inc etablerades i början av hösten i Naperville utanför Chicago, Illinois. Vi växer kraftigt även i de här tiderna, med distributörer i 14 länder.

Ni har lanserat en ny produkt, tack vare pandemin?

– Vi styrde om från att vara på världens mässor till att forska och utveckla i stället. Resultatet är ett nytt sätt att fästa ihop proteser. Där underben och fot tidigare varit fixerade gör vi nu att man lätt kan ta loss foten. Det underlättar på- och avklädning enormt.

All produktion sker nära huvudkontoret i Halmstad?

– Ja, vi måste ha nära till våra under leverantörer, med full kontroll i en komplex produktion. Det går att tillverka i Sverige, genom att effektivisera och automatisera.

Hur löser ni säljet utan mässor

– Precis innan corona sjösatte vi ett uppkopplat showroom där kunder kan zooma in och se alla produkter medan vi har digitala möten. Det personliga mötet är fortfarande väldigt viktigt men det här ett jättebra komplement.

Du har också en Youtubekanal?

– Ja, jag har ungefär 12 000 prenumeranter. Jag lägger ut filmer om att leva med proteser och ger tips och trix. Efter min olycka fick jag se en video med en kille i Kalifornien med liknande skador. Det blev helt avgörande för mig. Hur mörkt det än ser ut går det att komma tillbaka. Jag hoppas nå ut och hjälpa andra med den vändningen.

Fler nyheter från Företagarna