För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Åre bakom kulisserna

Bitte Engman, stolt ägare till Åre Hemslöjd, hyllar det lokala samarbetet entreprenörer emellan. Hon har också upptäckt fördelarna med att behålla den genuina känslan och det lilla formatet.
Publicerad 13 feb 2019
Günther Mårder åkte till Åre för att träffa Bitte Engman, ägare till Åre Hemslöjd. Foto: Emil Nordin.

Åre. Gnistrande snö, en rosafärgad strimma i horisonten som visar att solen är på väg upp. Utanför Åre Hemslöjd brinner marschaller, inbjudande renfällar är utlagda över de vackra utemöblerna och mot väggen står ett par slalomskidor och väntar på sin ägare.

Ägaren, Bitte Engman, har också planerat in några åk i backen någongång under dagen. Det händer inte ofta, visar det sig, men precis som de flesta andra egenföretagare har hon en stark frihetslängtan, även om det i slutändan snarare blir fler arbetstimmar än vad anställda har.

Bitte och Företagarnas vd, Günther Mårder, har bokat ett möte för att prata om entreprenörskap på mindre orter, om Åre som varumärke och om hemslöjdens framtid. Bitte borde veta. Hon har varit företagare sedan barnsben, och driver Åre Hemslöjd för trettioandra året i rad.

Vi tar allt från början. För 40 år sedan var du inte företagare, kan du berätta hur det kommer sig att vi sitter här nu, frågar Günther och tar för sig av Bittes hembakta rullrån.

– Jag kommer härifrån Åre, och egentligen kan man säga att jag varit företagare sedan jag var sex år, då jag började plocka disk i mina föräldrars företag, säger Bitte, och berättar om hur hennes föräldrar byggde en stugby i samband med att Åre skulle få Europaväg.

När Bitte växte upp började hon säsongsarbeta som så många andra i fjällvärlden. Vintertid jobbade hon som skidlärare, sommartid var det Gotland som gällde. Hon utbildade sig till friskvårdare, flyttade till Sundsvall, men längtan till fjällen blev för stark och därför flyttade hon hem igen.

– Då fanns det möjlighet att ta över den här butiken och därför gjorde jag det, svarar Bitte.

Då hade Åre Hemslöjd redan funnits ett tag?

– Ja, sedan 1947. När jag tog över var jag 27 år och ville ha ett åretruntjobb, tyckte det var jättekul med hemslöjd, även om hemslöjdsdelen var helt ny för mig. Företagande däremot, det var något jag kunde och i det här jobbet har jag nära kontakt med en lång rad duktiga leverantörer. Mina samarbetspartner är fantastiska, men själv sitter jag inte här och stickar mössor som jag säljer.

När man pratar med anställda i dag så är det många som uttrycker en önskan om att driva en egen liten butik eller ett kafé. Men, de som testar brukar sällan få det hela att gå runt. Det blir en tuff tillvaro. Hur gör man?

– Är man inte beredd på att jobba mycket, då blir det tufft. Man måste vara inställd på att det är hårt jobb och inte bara det här myspysiga. Det är mysigt också, men inte bara. Väldigt många måste jobba jättehårt under många år för att få en lön motsvarande den man får som anställd.

Har du inspirerat andra till att starta någon verksamhet?

– Jag har två fantastiska unga företagare anställda hos mig på deltid, Stich & Stones. De jobbar med recyklade material och vi pratar mycket om företagande.

Åre Hemslöjds sortiment är producerat av många hantverkare, vilka genom butiken får möjlighet att både bo kvar i glesbygden och försörja sig. Dessutom, säger Bitte, blir det ett sätt att bevara gamla hantverkstraditioner.

– Det är många som kombinerar, de kanske har ett yrke där de jobbar halvtid och slöjdar halvtid, många samer exempelvis är renskötare och slöjdare. Men vi har också leverantörer som helt livnär sig på hantverket, vi har ljusfabrik, keramiker och chokladfabrik här i trakten för att ge några exempel. Många vill synas i Åre, det är ett starkt varumärke och därför är det lätt att hitta duktiga samarbetspartner.

vdmote1.jpg

Nätverket på små orter är ofta väldigt starkt. Hur är det här i Åre?

– Det är tack vare nätverket som jag har hållit på så här länge. Jag har tidigare suttit med i styrelsen för Åre Destination, nu är jag med i Åre By & Turistförening och den här dynamiska kraften och starka samverkan spelar stor roll. Man kan inte klara allt själv när man är så här liten. Tack vare nätverket blir det en dynamik med seminarium, olika evenemang, frukostmöten och annat. Det gör att vi blir aktiva företagare där vi lyfter fram varandra. Vi skickar gäster till varandra, tipsar om varandra.

Och hur ser du på hemslöjdensframtid?

– Intresset för det genuina, unika och handgjorda ökar kraftigt. Vi har hållbara produkter både när det gäller social och klimatmässig hållbarhet. Hemslöjd ligger i tiden, vi har en låg medelålder på våra kunder. Många unga vill ha hantverk, de vill köpa barnfiltar i naturmaterial och så vidare. Folk tycker att det är häftigt att någon suttit och gjort den här kniven, muggen, eller vad det nu är. Människor vill veta varifrån varan kommer, därför jobbar vi mycket med berättelsen bakom produkterna, storytelling är viktigt för oss.

”Intresset för det genuina, unika och handgjorda ökar kraftigt”

Hur viktig är e-handeln för dig?

– Digitaliseringen är jätteviktig för många. Men jag måste vara där folk finns. Därför måste vi ha en plattform för våra kunder. Vi har redan ett showroom och för oss är butiken det vi lever på och näthandeln ett komplement. Dethandlar naturligtvis om att vi har turen att ha verksamheten på en turistort, här är folk på semester, de vill ha en upplevelse och kommer in hit för att spendera pengar.

Dagens första kunder har letat sig in i butiken, utanför fönstren skiner solen från en klarblå himmel.

– Som företagare kan man ibland känna att man jobbar lite för många timmar. Samtidigt är det ju inte bara att anställa någon. Visst kan man hitta en person som kan stå i kassan, men det är mycket arbete runtomkring, kontakten med leverantörerna är viktig. Dessutom är det inte lika högt tryck året runt, vilket även det försvårar om man vill anställa någon.

Men, precis som så många andra egenföretagare, kämpar Bitte med sin önskan om mer ledig tid. Frihet, enas hon och Günther, är ett ständigt återkommande begrepp bland entreprenörer.

Och kanske, kanske kommer Bitte i dag att göra verklighet av sin ambition. Skidorna står ju runt knuten och bara väntar på att få testa pudersnön som fallit under natten.

Text: Anna-Maria Stawreberg. Foto: Emil Nordin.

Fler nyheter från Företagarna