För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Socialförsäkringar - test av företagarpolitiken

Socialförsäkringar och pensioner är angelägna frågor. Erik Ageberg pekar på ett par frågor där regeringens förslag går i fel riktning.
Publicerad 6 dec 2019
Erik Ageberg. Foto: Oskar Omne

😐 Pensioner

Företagarna välkomnar pensionshöjningen som innebär att rätten att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år. Samtidigt höjs åldersgränsen för hur länge man får ha kvar sin anställning från 67 till 68 år. Fram till 2026 kommer åldersspannet förskjutas successivt till 64–69 år.

Det betyder att även LAS höjs. Mindre bra tycker vi. I sin senaste budget vill regeringen också höja garantipensionen. Fel tycker vi eftersom det minskar skillnaden mellan de som har och de som inte har arbetat ett helt yrkesliv

☹ Ändring av PPM-fonderna

Företagarna ogillar de pågående förändringarna av PPM-systemets fondtorg. Orsakerna är flera. Vi tycker att man själv ska få välja var pengarna ska placeras och tror på att svenska folket kan göra egna och kloka val.

Dessutom har dagens PPM-system ungefär 25 miljarder kronor placerade i svenska småbolag. När antalet fonder minskar riskerar även stora delar av det kapitalet att försvinna från de mindre bolagen och istället placeras i indexfonder. Tummen ner alltså.

☹ EU-direktivet kring tjänstepensionen

EU:s andra tjänstepensionsdirektiv ska bli svensk lag. I sitt lagförslag har regeringen valt att överimplementera direktiven, vilket gör att riksdagen helt i onödan kan fatta beslut som innebär att svenska tjänstepensionsföretag inte längre kan försäkra företagare.

Lagförslaget måste omarbetas. Den överreglering som regeringen förslagit är varken motiverad eller försvarbar.

Möt experten: Erik Ageberg

Företagarnas expert på socialförsäkringsfrågor.

Erik ansvarar också för Företagarnas arbete med att minska företagens regelbörda. Han är ledamot i insynsrådet för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen och deltar i flera statliga utredningar.

Mer om Erik Ageberg

Stort test av företagarpolitiken pulicerades först i tidningen Företagaren nr 6 2019. Text: Susanna Lindgren. Foto: Oskar Omne

Fler nyheter från Företagarna