För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Arbetskraftsinvandring - test av företagarpolitiken

Anna Libietis menar att regeringen måste underlätta för företag att rekrytera medarbetare från utomeuropeiska länder – inte tvärtom.
Publicerad 6 dec 2019
Anna Libietis Foto: Oskar Omne

☹ Hot om skärpta regler

Än så länge är det arbetsgivaren som bedömer behovet av arbetskraft från utomeuropeiska länder och i januariavtalet står det uttryckligen att nuvarande regelverk ska bevaras. Men arbetarrörelsen via LO driver just nu en hård kampanj för ett system där i stället staten ska göra bedömningen.

En återgång till ett sådant system skulle vara förödande för de små företagens kompetensförsörjning. I stället för skärpt regelverk behöver vi underlätta för företagen och Sverige att bli ett mer attraktivt land att arbeta i.

Möt experten: Anna Libietis

Företagarnas expert på integration och arbetsmarknad.

Samhällsvetare och social entreprenör. Kommer senast från rollen som verksamhetschef för Svenska med baby. Anna har tilldelats Martin Luther King-priset samt Stockholms läns landstings pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism. 2015 blev Anna finalist till SEB:s pris Årets sociala entreprenör för sitt arbete med Svenska med baby.

Mer om Anna Libietis

Stort test av företagarpolitiken pulicerades först i tidningen Företagaren nr 6 2019. Text: Susanna Lindgren. Foto: Oskar Omne

Fler nyheter från Företagarna