För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Generationsskifte kan bli skattesmäll för familjeföretagare

Du riskerar en redig smäll om du överlåter företaget inom familjen. Det säger Patrick Krassén, Företagarnas skattepolitiske expert.
Publicerad 31 okt 2018
Företagarnas skattepolitiske expert Patrick Krassén.

Om en fåmansföretagare med kvalificerade andelar överlåter till en närstående, exempelvis en familjemedlem, beskattas överskottet från försäljningen till stor del som arbetsinkomst. Det kan medföra att 50–55 procent försvinner i skatt. Säljer man däremot till en utomstående är skatten 25 procent.

En utredning tillsattes under Alliansregeringen 2014 med uppdrag att föreslå förbättringar av regelverket vid ägarskiften. Efter regeringsskiftet ändrade dock den rödgröna regeringen direktiven till utredningen. När slutbetänkandet lades fram 2016 var dess förslag i de flesta delar kraftigt negativa för företag och entreprenörer. Efter en kritikstorm, där Företagarna var ledande, och även motstånd från oppositionen i riksdagen, drog regeringen tillbaka förslaget.

En del i utredningen var dock vettig och möttes av gillande av så gott som alla remissinstanser: förslaget om att (med vissa villkor) likställa skattevillkoren vid försäljning till närstående och till utomstående. Genom att hela förslaget drogs tillbaka föll emellertid denna reform.

Att avskaffa skattediskrimineringen av ägarskifte till närstående vore välkommet, och Alliansens partier föreslog en sådan reform inför valet. Eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet som regeringspartier har ställt sig bakom utredningsförslaget i en lagrådsremiss, och inget riksdagsparti uttryckligen är mot det, torde det finnas bred politisk enighet för nästa regering att genomföra reformen.

Så kan du spara miljoner vid överlåtelse av fåmansföretag

Företagsledaren A äger 100 procent av sitt företag X, som är onoterat, och vill avsluta sitt engagemang. Andelarna är kvalificerade och värderade till 5 miljoner kronor efter att anskaffningsvärdet har räknats av. Vid beräkningen nedan antas av enkelhetsskäl att A inte har några andra inkomster under försäljningsåret och inte har något sparat utdelningsutrymme sedan tidigare år.

Vid överlåtelse till utomstående

A är passiv i fem år och andelarna övergår därefter till att vara okvalificerade. A säljer andelarna till utomstående. Beskattning sker i inkomstslaget kapital till 5/6, dvs. 25 procent.
Summa skatt: 1 250 000 kr

Vid avslutning av verksamheten och överlåtelse av tillgångarna

A säljer tillgångarna i företaget och har sedan efter bolagsskatt kvar likvida medel i kassan, bokfört som fritt eget kapital. För exemplet säger vi att detta kapital uppgår till 5 miljoner kronor. Företaget delar efter fem års trädaperiod ut kapitalet som aktieutdelning till A, som skattar 20 procent upp till schablonregeln (169 125 kr) och 25 procent kapitalinkomstskatt på resterande del.
Summa skatt: 33 825 + 1 207 719 = 1 241 544 kr

Vid överlåtelse till närstående:

Även om A är passiv i fem år övergår andelarna inte till att vara okvalificerade. Vid försäljning beskattas A med 20 procent upp till gränsbeloppet (169 125 kr). Över det beskattas A som inkomst av tjänst upp till 100 inkomstbasbelopp (6 250 000 kr). Vi antar att A betalargenomsnittlig kommunalskatt (32,1 procent) och statlig inkomstskatt på tjänsteinkomsten.
Summa skatt: 33 825 + 2 638 128 = 2 671 953 kr

Fler nyheter från Företagarna