För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så enkelt kan politikerna förbättra företagsklimatet

Näringslivsfrågorna måste upp på agendan efter en förlorad mandatperiod, menar Daniel Wiberg, Företagarnas chefsekonom.
Publicerad 31 okt 2018

Inom den närmaste månaden kommer det förhoppningsvis att avgöras vilka som ska regera Sverige de kommande fyra åren. Och det finns en hel del att ta tag i för en tillträdande regering, inte minst inom näringspolitiken, ett område som knappast nämnts i valrörelsen. Skattebördan för företag har ökat, arbetsmarknadens tudelning består och det har blivit mindre lönsamt att arbeta. Mycket tyder dessutom på att konjunkturläget håller på att försvagas. Nu måste näringslivsfrågorna upp på agendan, och det går att förbättra företagsklimatet även med begränsade medel.

De näringspolitiska åtgärder som den rödgröna regeringen presenterade under mandatperioden bestod av blygsamma satsningar, till exempel statsministerns innovationsråd, en industrialiseringsstrategi och en exportstrategi. De positiva åtgärderna överskuggades emellertid av skattehöjningar, försök till skattehöjningar, en svartmålande attityd mot företagare och en hetsjakt på företagare i välfärdssektorn.

Det finns förslag på en rad områden som skulle kunna förenkla för Sveriges företagare och jobbskapare. Det skulle inte ens kosta speciellt mycket.

Ett billigt och närmast självklart förslag är att tillåta avdrag för kostnader för motion och friskvård för enskilda näringsidkare. Det går bra att göra avdrag i ett aktiebolag, även med bara en ägare, men inte för den enskilda näringsidkaren. Där räknas det utan någon som helst logik som en privat kostnad och är därmed inte avdragsgillt. Genom att tillåta avdrag för friskvård även för enskilda näringsidkare kan regeringen både förbättra lönsamheten och hälsan för en stor grupp företagare.

Ett annat skatterelatera förslag som kan förenkla betydligt vore att införa så kallad rak kontantmetod så att företagen får kontantredovisa även i bokslutet. Sedan några år får företag med högst 3 miljoner kronor i omsättning redovisa kontantmässigt, det vill säga när företagen får betalt eller betalar. Men det gäller bara under löpande bokföringsår, inte i bokslutet. Kontantredovisning borde tillåtas både i bokföring, inkomstdeklaration och momsredovisning.

Även reglerna kring investeringssparkontot (ISK) skulle kunna ses över så att investeringar i onoterade bolag tillåts. Då kan en större del av vårt gemensamma sparande och pensionskapital komma de små företagen till del som finansiering, samtidigt som vanliga sparare lättare kan vara med och satsa i små företag.

Ett ytterligare förslag vore att låta alla elever i grundskolan och gymnasiet få möjlighet att utbilda sig inom entreprenörskap. Forskning visar att detta har stora positiva effekter. Ung Företagsamhet är en framgångsrik satsning som kan byggas vidare på.

Avgörande för långsiktigt tillväxt och jobbskapande är förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande. Företagandet har inte varit i fokus under valdebatten 2018, men nu måste det ändras. Det finns många konkreta och kostnadseffektiva förslag för att förbättra företagsklimatet och skapa bättre förutsättningar för tillväxt och välfärd.

Bra!
Enkelt och billigt att förbättra företagsklimatet.

Dåligt!
En förlorad mandatperiod för näringspolitiken.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna