För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Gävle hoppas på förändring

Gävle har ett av landets sämsta företagsklimat. Nu hoppas lokala företagare att den nya mandatperioden ska tina upp de frostiga relationerna med kommunpolitikerna.
Publicerad 31 okt 2018

Det är inte bara på riksplanet som det finns önskemål om en ny näringspolitik. I många kommuner växer nu förhoppningarna att nya politiska konstellationer ska visa större förståelse för lokalt näringsliv och den viktiga roll som företagare spelar för den kommunala välfärden. Ett exempel är Gävle, en kommun som parkerat på en jumboplats i Svenskt Näringslivs undersökning över näringslivsklimatet i Sveriges 290 kommuner (Gävle placerade sig på 259:e plats och är klart sämst bland landets största kommuner).

Förhoppningarna om ett bättre företagsklimat lockade en rekordpublik när Företagarna, Gävles företagarföreningar och Gävle kommun bjöd in till en eftervalsdebatt för några veckor sedan. Platserna i den vackra gasklockan vid Gavleån räckte inte till.

”Nu är det upp till den nya kommunledningen att börja genomföra planerna”

När Gävle fick ett alliansstyre 2015 – efter 98 år av socialdemokratisk dominans – så var det många företagare som hoppades att förändringen av det politiska ledarskapet skulle bidra till ett bättre företagsklimat.

– Skiftet fick inte den positiva effekt som många hade hoppats på, konstaterar Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Gävleborg och moderator under det välbesökta frukostmötet.

Eva Cooper menar att missnöjet med kommunen har flera förklaringar:

– Förutom att många upplever kommunens tillståndshantering som krånglig så finns det några surdegar som har hängt med i flera år. Det handlar bland annat om att många företagare anser att kommunen har brustit i sin information, inte minst i samband med stora byggnationer i centrum där många företagare har drabbats ekonomiskt av avstängda gator och annat byggstrul. Ett annat exempel var planerna att anlägga ett nytt bostadsområde där det i dag ligger ett hundratal företag, en nyhet som vi fick läsa om i Gefle Dagblad. Det orsakade ett ramaskri.

Men det finns positiva tecken som kan hjälpa Gävle att börja klättra upp från bottenregionen av Svenskt Näringslivs kommunlista.

– Förra året tog kommunen fram ett genomarbetat näringslivsprogram med en tydlig handlingsplan, ett dokument där både enskilda företagare, företagarföreningar och kommunen har deltagit. Nu är det bara upp till den nya kommunledningen att börja genomföra planerna.

Företagarföreningarna i Gävle hoppas också att den nya kommunledningen väljer att ta frågorna på allvar och att det kommunala näringslivskontoret får ett större inflytande. Under de senaste 22 åren har kommunen bytt näringslivschefer vid 17 tillfällen.

Fler nyheter från Företagarna