För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Håll huvudet kallt när du blir stämd

Vad händer om du behöver stämma någon – eller om du blir stämd? Företagarnas jurist Anders Lindow har svar.
Publicerad 31 okt 2018
Företagarnas jurist Anders Lindow. Foto: Oskar Omne.

Vad ska företaget göra om en kund vägrar att betala en faktura?

Om kunden inte anger något skäl till att fakturan inte betalas, kan ditt företag vända sig till kronofogden och ansöka om betalningsföreläggande. Blankett för en sådan ansökan finns hos www.kronofogden.se. Kunden kan då antingen betala eller att bestrida kravet. I det senare fallet har företaget i sin tur två alternativ – dra tillbaka kravet eller begära att det lämnas över till tingsrätten.

Om kunden redan från början anger något slags skäl till att kravet bestrids, ska ditt företag normalt sett vända sig till tingsrätten direkt. Detta är lite krångligare och kostar mer än en ansökan om betalningsföreläggande.

Under förberedelsefasen kallar tingsrätten parterna till ett sammanträde för muntlig förberedelse. Detta sammanträde har bland annat som syfte att få parterna att träffa en uppgörelse i godo, en så kallad förlikning. En förlikning leder vanligtvis till att målet avslutas. Förlikningen innebär normalt att vardera parten står för sina egna rättegångskostnader.

Når parterna inte en förlikning kommer tingsrätten kalla till huvudförhandling. Även om du och ditt företag tror er kunna vinna målet, måste risken för förlust alltid tas med i beräkningen. Förlorar ditt företag så innebär det att ditt företag får betala både egna och kundens rättegångskostnader.

I de flesta företagsförsäkringar ingår så kallat rättsskydd, men självrisken är oftast hög. Rättsskyddsförsäkringen täcker normalt inte kostnader för motpartens rättegångskostnader vid förlust av målet. Det kan med andra ord bli väldigt dyrt att driva tvisten så här långt.

Om ditt företag råkat ut för en ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogden eller blivit stämt vid tingsrätten kommer företaget att bli förelagt att svara på kravet. Det är oerhört viktigt att ditt företag svarar inom tidsfristen, annars blir det förlust – lite enkeltuttryckt – på ”walkover”. På juristsvenska heter det utslag om det är hos kronofogden och tredskodom om det är vid tingsrätten.

Om ditt företag bestrider ansökan om betalningsföreläggande blir det inget utslag. Efter att ditt företag har svarat är risker m.m. i tingsrätten desamma som ovan.

Rättegångar är dyra och alltid förenade med risker. Det är därför viktigt att noga tänka sig för innan en sådan inleds. Om det gäller stora summor kan det ibland vara värt risken, så länge ditt företag har riskbilden klar för sig. Vi på Företagarnas juridiska rådgivning kan hjälpa dig med en första, preliminär riskbedömning.

Tingsrätten kommer att vid den muntliga förberedelsen aktivt verka för en förlikning. Parterna bör därför göra sitt yttersta för att försöka hitta en kompromiss innan saken hamnar i domstol.

Vid en förlikning inför rätten har båda parter sannolikt redan dragit på sig inte obetydliga advokat- eller ombudskostnader. Överväg därför möjligheterna till överenskommelse så snart som möjligt om ett ärende hamnat i – eller är nära att hamna i – domstol.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna