För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Eldsjälen som blåser för livet

Med full skaparkraft blåser entreprenören och konstnärssjälen Jennie Olofsson nytt liv i både landsbygden och en gammal hantverkstradition.
Publicerad 30 maj 2018
Jennie Olofsson driver glasstudion Big Pink i Norrlanda, Gotland. Foto: Emil Nordin.

Det är april, tidig morgon och vårkänslor i luften. Gotlandssolen bländar sikten men man möter inte många bilar på resan från Visby mot Norrlanda. I Norrlanda finns glasstudion Big Pink, som drivs av företagaren Jennie Olofsson. Jennie är från Stånga på södra Gotland men det var kärlek till en gammal bygdegård som gjorde att valet föll på just Norrlanda.

– Jag letade efter en plats för glasstudion men visste inte alls var den skulle ligga. En kompis tipsade om den lätt nergångna bygdegården som var till salu och när jag väl såg den så visste jag att jag hade hittat mitt hem, berättar Jennie.

Det visade sig emellertid vara fler spekulanter som kände likadant, men Jennie var envis och skrev tillsammans med sin sambo ett brev till säljarna av gården och berättade om planerna och möjligheten för bygden att få ett levande konsthantverk på orten. Det gick hem.

Att blåsa konstglas är ingen enkel konst. Jennie Olofsson har en lång utbildning bakom sig med studier på Kosta Glascenter i Småland och tre års studier i Danmark. Hon lyfter gärna fram begreppet konsthantverk.

– Det vi gör är ju en del konst och en del hantverk. Det är teknik och det är kreativt skapande. Lika viktiga delar båda två för att lyckas.

Och lyckats har Jennie Olofsson gjort. 2017 blev hon nominerad till Årets företagare, Årets hantverkare, Årets eldsjäl och Gotländska kulturpriset.

– Blev glad och stolt för nomineringarna då de visar på en bredd som jag gärna förknippas med, säger Jennie.

Nomineringar i all ära men också försäljningen pekar uppåt. Sedan starten 2015 har Big Pink etablerat sig inte bara på Gotland, kunder och återförsäljare finns i hela landet och i USA. Det är designstudion Lawton Mull i New York som fått upp ögonen för Jennies personliga och organiska glas.



Namnet Big Pink, hur kom det upp?

– Jag gillar färgen rosa, men ursprunget är den legendariska rosa villan i Woodstock utanför New York där den kanadensiska rockgruppen The Band bodde i slutet på 60-talet. I källaren fanns en inspelningsstudio och huset blev något av en kreativ mötesplats för områdets musiker och konstnärer. Bob Dylan var en av många artister som spenderade tid i Big Pink. The Bands musik ligger mig varmt om hjärtat och namnet ger positiva vibbar och symboliserar kreativitet.

På strategisk plats i glasstudion står smältungen, verksamhetens hjärta. Utan den inget glas. Ugnen är alltid på och temperaturen ligger på 1 150 grader, vilket medför höga elkostnader för företaget.

– Vi förbrukar cirka 110 000 kilowattimmar per år. Det motsvarar uppvärmningen av fem normalstora villor under ett år. I framtiden hoppas jag kunna installera solceller på taket men det är en kostsam historia. Som tur är kan en del spillvärme utnyttjas av restaurangköket som vi samarbetar med i samma byggnad, berättar Jennie.

Restaurangen heter Rot och drivs av kocken Luqaz Ottosson.

– Han sökte också efter en plats för sin verksamhet och ödet förde honom till Norrlanda. Jag fick idén att man kunde testa att lag mat på varmt nyblåst glas. Luqaz var lite tveksam till en början men när vi provade var resultatet lovande. Vi utvecklade det vidare och i dag kan vi erbjuda gäster en totalupplevelse med en femrättersmeny på nyblåst glas. Det är dock en begränsad del av våra verksamheter, men ett kul och uppskattat inslag under vår- och höstsäsongen.

”Blev glad och stolt för nomineringarna då de visar på en bredd som jag gärna förknippas med”

I glasstudion jobbar också Jennies assistent Alexis Gardelin. Allt fler stora beställningar kräver full fart på produktionen och Jennie känner att hon står på tröskeln till att lämna uppstartsfasen i företaget.

– Målet är att växa och att jag i framtiden ska kunna ägna mig mer åt produktutveckling med fokus på det konstnärliga arbetet. Just nu är jag lite låst i bruksproduktionen. Men det kräver förstås fler händer som blåser och det är en lång resa att lära upp en assistent till en duktig hantverkare. I ett mindre glasbruk kan man inte heller ha en unik specialistroll, som i större fabriksindustrier. Du behöver snarare kunna lite av mycket för att kunna täcka upp i produktionen.

Före avfärden tillbaka mot Visby guidar Jennie oss runt på den gamla gården och låter oss komma in i bostadshuset nära glasstudion. Charmfaktorn är hög och den gamla scenen som en gång användes av bygdegården är utrustad med ett biljardbord.

Norrlandas Big Pink håller inte bara liv i ett legendariskt namn på ett hus, de förser en hel bygd med skaparkraft och företagsamhet.

Text: Tom Sörhuus. Foto: Emil Nordin.

Fler nyheter från Företagarna