För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Hon vill slå hål på kvinnomyten

Maria Mattson Mähl är grundare och vd för utbildningsföretaget Alphace, som startat det nya entreprenörsnätverket 17, för kvinnor vars företag omsätter mer än 50 miljoner kronor.
Publicerad 30 maj 2018

Hur kom nätverket till?

– I Almedalen i fjol florerade det ett rykte om att vi bara skulle vara 17 kvinnor i Sverige som grundat och drivit bolag som omsätter över 50 miljoner kronor. Jag och Jessica Löfström, vd för Expandera Mera kände inte igen oss. Siffran 17 provocerade oss enormt så vi tog det som namn för nätverket som vi står bakom, tillsammans med Lena Apler, Anna Bråkenhielm och Monica Lindstedt. Vi är ett gäng terriers, riktiga vinnarskallar – och när vi krokar arm är vi en maktfaktor.

”När vi krokar arm är vi en maktfaktor”

Vad är syftet?

– Vi måste klustra oss, markera att vi varken är få eller små. Vi måste börja uppfostra banker, revisorer, riskkapitalister med flera och motbevisa myter om bolag som grundats av och leds av kvinnor. Det är ett problem om banken antar att du startat ett litet företag, då får du ett visst bemötande. De ska utgå ifrån att ditt bolag lika gärna kan vara nästa Klarna. Ett mål är också att nätverket ska bidra med förebilder. Alla som blir medlemmar i 17 ska bidra med kunskap och erfarenhet och fungera som mentorer. Vi ska hjälpa till att bygga miljardbolag.

Ni lanserade nätverket 8 mars, vad har hänt hittills?

– Vi har identifierat ett 50-tal kvinnor som uppfyller kriterierna och börjat kontakta potentiella medlemmar. Vi skapar också kontakter med grundare och ägare som inte riktigt nått 50 miljonersstrecket än. Det är ett riktvärde, det ska finnas en ambition. Men vi är inte superhårda, det är inte det som är grejen.

Hur gör den som vill gå med?

– Du går in på hemsidan 17natverket.se och skickar in en ansökan. Vi har en ansökningsomgång per halvår. Första omgången stängde 15 maj, nu går vi igenom ansökningarna. Målet är en lansering i Almedalen.

Fler nyheter från Företagarna