För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Experten: Akut behov av färre och enklare regler

Tidningen Företagarens granskning av partiprogrammen visar att det finns en oroande brist på förslag för att minska regelbördan för landets företagare, säger Erik Ageberg, näringspolitisk expert hos Företagarna.
Publicerad 30 maj 2018
Erik Ageberg efterlyser fler konkreta förslag från partierna. Foto: Shutterstock och Oskar Omne.

Läs även: Sverigedemokraterna och Liberalerna debatterar regelbörda.

Effektiva lagar och regler är avgörande för företagandets villkor och utvecklingskraft och väl fungerande institutioner av detta slag spelar en avgörande roll för ekonomisk tillväxt. Men regler kan även ge upphov till negativa konsekvenser när de blir dåligt utformade eller helt enkelt för många. Regler måste vara begripliga, kostnadseffektiva och ändamålsenliga, samt ge möjlighet för företag att utvecklas.

Det görs för lite för att förenkla för företag

I stort sett alla politiker och partier säger sig prioritera regelförenkling och minskad administration, men trots det görs lite för att minska regelbördan och förenkla för företagen. Som ett försök till ett förbättrat arbete med regelförenkling för företag instiftades Regelrådet av alliansregeringen 2008 – ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars uppgift är att granska och yttra sig över kvaliteten på konsekvensutredningar till författningsförslag som kan få effekter av betydelse för företag.

Företagarna arbetar för att stärka Regelrådets mandat och menar att ett kraftfullt Regelråd behöver ett större självbestämmande samt möjlighet att stoppa eller återremittera förslag som saknar fullgoda konsekvensutredningar.

Att Kristian Silbvers (SD) menar att ett stärkt regelråd vore att inskränka demokratin är beklagligt. Politiker är generellt rädda för processer som kan komma att försvaga deras egen makt. Att ställa sitt hopp till att nästa regering plötsligt skulle börja lyssna på Regelrådet utan ett utökat mandat förefaller osannolikt. De senaste årens ökande kostnader för företag att efterleva och administrera lagar och regler har utraderat nästan hela det regelförenklingsarbete som gjordes 2006–2012.

Said Abdu (L) tar mycket riktigt upp Sveriges överimplementering av EU-direktiv. Regeringen går ofta längre i regelgivningen än vad de behöver – allt för att vara bäst i EU. Överimplementering – eller Goldplating – är ett problem inom många områden men blir särskilt allvarligt inom regelgivningen eftersom så mycket av våra lagar och regler bestäms i Bryssel.

En dörr in - välkommen princip

Principen om ”En dörr in” för företagens uppgiftslämnande är mycket välkommet för att minska den administrativa bördan för företag. Miljöpartiet och Vänsterpartiet tar särskilt upp sjuklöneansvaret och behovet av att minska företagens kostnader för detta. Det är särskilt välkommet eftersom hälften (49 procent) av alla företagare uppger att det bidrar negativt till deras benägenhet att anställa.

Varje enskild administrativ pålaga och ny regel kan – av den myndighet som lägger fram den – motiveras utifrån en proportionalitetsbedömning. Företagarna arbetar därför för att politiken ska ta de sammanlagda regelpålagorna under beaktning. Nya pålagor ska alltid ses i sitt sammanhang med alla andra regler.

Fler konkreta åtgärder, tack

Det är tydligt att politiker förstått att frågan om att förenkla regler och Administration för företagare är viktig. Lika tydligt är det att det råder brist på konkreta åtgärdsförslag hos partierna. Det måste bli bättre!

Partierna svarar: Hur vill ni förenkla villkoren för företagare?

C: Utvecklingen med det ökade regelkrånglet under senare år är fullständigt oacceptabelt. En av de främsta åtgärderna är att inkludera skattesystemet i regelförenklingsarbetet, vilket inte är fallet i dag. Sveriges skattesystem är mer betungande än många konkurrentländers, både när det gäller skattesats och krånglighet. Vi måste ha som mål att både förenkla och minska antalet regler. Vi vill även låta nya regler implementeras med solnedgångsklausuler, vilket innebär att regler införs med ett bestämt slutdatum.

KD: Det måste bli enklare att bli och vara företagare. Vi vill slopa arbetsgivaravgifter för den som anställer äldre, unga eller nyanlända. Utöka turordningsreglerna i LAS till fyra personer oavsett företagets storlek och vidga möjligheterna till provanställning. KD anser också att företagen bara ska behöva lämna samma uppgift en gång till myndigheterna.

L: Regelkrånglet måste minska. Myndigheter ska aktivt arbeta för att minska regelbördan enligt principen ”en regel in – en regel ut”. En alltför nitisk tolkning av EU-direktiv ökar regelbördan, grundkraven bör räcka. Moderniseringen av lagstiftningen måste gå snabbare. Ett exempel är lagen att bedriva hotell- och pensionatsrörelse. I dag räcker det inte med att uppfylla de sedvanliga kraven. Det krävs också att du prövas hos polisen om du är lämplig att driva hotell. Lagen är otidsenlig och bör avskaffas.

M: För Moderaterna är regelförenklingsarbetet tillsammans med skattesänkningar ett av de viktigaste områdena för vår företagarpolitik. En princip vi vill upprätta är ”En dörr in” för företagens uppgiftslämnande till myndigheter. Varje år lämnar svenska företag in cirka 90 miljoner blanketter till 70 myndigheter – det tycker vi är för mycket. Dessutom vill vi reformera företagsskatterna för att förenkla för företag att växa och att genomföra generationsskiften genom att förenkla 3:12-reglerna.

MP: Vi vill fokusera på minskat byråkratiskt regelkrångel som drabbar företag genom att förstärka Regelrådets arbete med att ta bort krångliga regler. Arbetet ska spridas till kommuner, landsting och länsstyrelser, där handläggningstider kan vara onödigt långa. I regeringen har MP drivit igenom lättnader för små företags sjuklönekostnader och vill ytterligare förbättra förutsättningarna för småföretag genom att ta bort ansvaret för sjuklön för företag med 10 anställda eller färre.

S: Vi vill öka möjligheterna för företag att växa och utvecklas. Genom växa-stödet har vi gjort det billigare för företag att anställa sin första medarbetare. Den S-ledda regeringen har också genomfört Kunskapslyftet, fullt utbyggt omfattar det 70 000 nya utbildningsplatser, inklusive satsning på Yrkeshögskolan, för att motverka det största tillväxthindret för företag; kompetensbrist. Vi har förhandlat fram en kod för kortare betaltider i näringslivet och snart kommer lagstiftning om återrapporteringsskyldighet.

SD: Alltför många regler motsvarar inte nyttan. Därför lanserar vi en modell för regelförenklingsarbete. Den innebär att svenska näringslivsorganisationer ges möjlighet att lämna in förslag på regler man vill förändra eller ta bort. Regeringen hänvisar därefter förslagen till sina myndigheter med uppdrag att visa hur man arbetar med respektive fråga. Regeringen tar årligen ställning till myndigheternas yttranden i en skrivelse till riksdagen. Riksdagens partier föreslår förändringar om regeringen inte agerat.

V: För mindre företag kan sjuklöneansvaret vara betungande. Vi vill därför att företag med upp till tio anställda ska slippa betala 14 dagars sjuklön. Det är också viktigt med en trygg grund och ett fungerande socialt skyddsnät för företagare vid sjukdom, arbetslöshet eller förändrade levnadsförhållanden. Det är därför glädjande att V och regeringen enats om att socialförsäkringsskyddet för företagare i uppbyggnadsskedet ska utvidgas.

Fler nyheter från Företagarna