För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Trögt för kortare betaltider

Senast nästa år ska storföretagen betala sina fakturor snabbare. Med detaljerna i den så kallade hederskoden om max 30 dagars betalningstid är ännu inte på plats.
Publicerad 16 feb 2018
Företagaren har diskuterat betaltider med näringsminister Mikael Damberg vid flera tillfällen.

– Det har inte gått framåt i det tempo som jag skulle önska, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Under hösten i fjol förklarade sig 13 svenska storföretag beredda att ställa sig bakom en hederskod som innebär att deras mindre leverantörer inte behöver vänta mer än 30 dagar på pengarna. Det var ett genombrott efter ett halvår med resultatlösa samtal som förts under hot om lagstiftning. Hittills har företag kunnat avtala bort lagreglerna om max 30 dagars betalningstid och i praktiken har leverantörerna fått vänta allt längre på pengarna.

Men i början av 2017 gjorde näringsminister Mikael Damberg klart att tvingande lagstiftning väntar om det inte blir en frivillig uppgörelse.

Ska få betalt inom 30 dagar

Principen som nu 15 storbolag ställt sig bakom är att små och medelstora företag ska få betalt inom 30 dagar.

Koden ska vara färdig senast 18 månader efter uppgörelsen, alltså i början på 2019, enligt Daniel Wiberg. Men sedan överenskommelsen slöts har inte mycket hänt. Ett problem har varit svårigheterna att hitta någon organisation som kan administrera koden.

Detta är nu på väg att få sin lösning genom att en förening bildas för ändamålet av Företagarna tillsammans med Almega, Svensk Industriförening, Svenska Teknik & Designföretagen och Fordonskomponentgruppen FKG. Alla organisationerna tillhör de drivande i att korta betalningstiderna.

Daniel Wiberg räknar med att det ska sätta fart på arbetet.

– Vi hoppas att koden ska kunna utformas i detalj under våren, säger han.

Parallellt har näringsministern flaggat för nya regler som kommer att tvinga de större företagenatt redovisa sina betaltider, kanske i samband med att de lämnar in årsredovisningen och en hållbarhetsrapport.

Bäst och sämst med betalningen - lista över storföretag

Företagarnas medlemstidning Företagaren har under flera år granskat storföretagens betalningstider och i listan på denna sida (th på vanlig skärm, scrolla ner på mobilen) kan du se en aktuell uppdatering av vilka företag som betalar i tid – och vilka som inte riktigt har bestämt sig.

Så kommenterar storföretagen:

”Förslaget är i grunden bra, men vi tror inte att det fungerar i praktiken. Inte i vårt fall.” — Axfood
”Sedan några år håller sig Coop inom de 30 dagarna om inga särskilda skäl påverkar situationen. Om vi ska ansluta oss till koden är en policyfråga som Coops ägare KF i så fall kommer att ta ställning till.” — Coop
”Koncernstandard är 60 dagar men 40 procent av det vi köper in i Sverige har 30 dagar redan. Det är svårt att säga i dagsläget om vi kommer att ansluta oss till betalkoden.” — SKF

”Vi ställer oss helt bakom detta förslag. Svenska bolag inom Ikea-koncernen har redan som princip att betalningsvillkor på leverantörsfakturor ska vara 30 dagar. ” — Ikea
”Vi omfattas redan av den så kallade trettiodagarsregeln och tycker därför att det verkar vara ett bra initiativ.”— Systembolaget

Text: Sten Sjögren.

Fler nyheter från Företagarna