För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Tänk som en småföretagare

Kommunala politiker och tjänstemän känner inte alltid till vilken betydelse som landets småföretag har för den kommunala ekonomin, en ny rapportserie från Företagarna ska ändra på detta – och lära kommunerna att tänka som småföretagare.
Publicerad 20 feb 2018
René Bongard, statistiker hos Företagarna. Foto: Oskar Omne.

I dagarna lanseras en ny rapportserie som berättar hur viktiga småföretagen är för den kommunala välfärden. Samtliga Sveriges 290 kommuner får en egen rapport – allt från Företagandet i Bjurholm (2 448 invånare) till Företagandet i Stockholms stad (947 380 invånare).

– Ingen har tidigare gjort en så omfattande rapportserie om småföretagens betydelse för landets kommuner. Vår rapportserie bygger på statistik från SCB, Bolagsverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och ett flertal undersökningar från Företagarna, säger René Bongard, statistiker hos Företagarna och ansvarig för rapporterna.

”Jag hoppas att varenda kommunpolitiker läser vår rapport”

Kommunrapporterna visar att också att småföretagen har framtidstro och en ambition att växa. Men samtidigt har Företagaren i flera tidigare artiklar uppmärksammat att entreprenörer upplever olika typer av hinder på kommunal och regional nivå. Det handlar om problem med infrastruktur, offentlig upphandling, tillståndshantering samt om attityder från politiker och kommunala tjänstemän.

– Sveriges småföretagare är de viktigaste jobbskaparna, 4 av 5 nya jobb skapas i små företag. Med fler jobb följer större skatteintäkter, och landets småföretagare och deras anställda bidrar i stort sett med var tredje skattekrona till kommunerna.

Den nya serien med 290 rapporter kommer att distribueras till Företagarnas alla lokalföreningar, samtliga rapporter finns också att ta del av här.

– Jag hoppas att varenda kommunpolitiker läser vår rapport, och att de blir påminda om att den kommunala välfärden i hög utsträckning bygger på livskraftiga småföretag. Det är viktigt att politiker och kommunala tjänstemän inför varje beslut tänker efter hur beslutet påverkar ortens småföretagare, hur det kan skapa jobb och intäkter.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna