För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

De bygger Europas största trähusprojekt

Det pågår en grön revolution. Svensk skog omvandlas till miljövänligt flygbränsle, ett hållbart alternativ till bomull, genomskinliga solceller och 3D-printad hud och brosk. Och vi bygger på helt nya sätt.
Publicerad 26 feb 2018
GBJ Bygg driver ett av Sveriges största träbyggnationsprojekt vid Trummens strand i Växjö. Foto: Carl-Robert Jonzon.

I Växjö vid sjön Trummens strand reser sig åttavåningshus bland byggkranar. Fasaden täcks av brunrödskiftande shingel – inte helt olikt drakfjäll. Det doftar snickarverkstad inuti, där totalt 144 lägenheter och en förskola tar form.

Här pågår inte bara Sveriges utan ett av Europas just nu största trähusprojekt.

– I bygget använder vi cirka 6 500 kubikmeter massivträ, vilket gör det till ett av Europas största trähusprojekt och definitivt norra Europas största under produktion, säger Staffan Dahlström, vd för GBJ Bygg.

Att bygga i trä har blivit GBJ Byggs specialområde. De senaste tre åren har företagets verksamhet tagit en tydlig ny riktning, delvis på grund av att Växjö kommun satt höga mål kring användning av trä i nyproduktioner – ett uttalat krav vid marktilldelning.

– För oss har det inneburit att vi verkligen antagit utmaningen att bygga i trä och att vi nu bygger flera stora trähusprojekt i Växjö och Jönköping. 70 procent av de bostäder vi producerar i dag byggs med en stomme av trä, konstaterar Staffan Dahlström.

Intresset för att bygga flerbostadshus i trä växer snabbt. Både för att det ger ett bra inomhusklimat enligt flera studier och för att det går år mindre energi att producera, samtidigt som materialet är förnyelsebart.

Studiebesöken vid Trummens strand har redan duggat tätt. Delegationer från Japan, Island och Tyskland, ja, till och med konkurrenter i Sverige har gjort besök.

– Trä är det enda byggmaterialet som är förnyelsebart och kan återvinnas till 100 procent. Det kommer att vara det naturliga valet i framtiden. Det vi ser nu är bara början på en starkt växande trend, säger Staffan Dahlström.

– Vi följer inte bara den utvecklingen, vi driver den framåt med våra projekt. Vi letar hela tiden nya, innovativa vägar för att bygga ännu bättre och effektivare, tillägger han. Att vara tidigt ute innebär just en rad utmaningar med att uppfinna nya system och lösningar, under arbetets gång.

– Vi har lärt oss väldigt mycket de senaste åren. Det har varit många nya utmaningar och det har inte funnits många färdiga lösningar, intygar Henrik Berg, projektansvarig för bygget vid Trummens strand medan han visar runt på plats.

– Det krävs helt andra tekniker jämfört med att bygga i betong. Vi behöver definitivt mer forskning och ännu mer kunskap om träets egenskaper, för att kunna nyttja materialegenskaperna fullt ut, säger han.

Platschef Christian Ewert instämmer. Att bygga i trä kräver mycket fler arbetstimmar på plats.

– Nackdelen är att det är så mycket efterarbete, med stommar som ska kläs utvändigt och invändigt. Fördelen är att det är en helt annan, trevligare arbetsmiljö. Det är en helt annan sak att kliva in i byggnaden. Du får aldrig den där råa känslan som med betong, där det är omöjligt att få upp värmen.

Flera studier visar att det inte bara är bra för miljön att bygga i trä. Att bo i trähus innebär också hälsofördelar jämfört med traditionella betonghus.

Det växane intresset för att bygga flerbostadshus i trä märks tydligt. Delegationer från Japan, Island och Tyskland har varit på studiebesök hos GBJ Bygg för att följa arbetet vid Trummens strand.

Vid årsskiftet 2018/2019 ska första etappens inflyttning ske i trähusen vid Trummens strand i Växjö.

Text: Malin Sund 

Fler nyheter från Företagarna