För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Listan: Vad är grejen med Blockchain?

Mindre fiffel, färre mellanhänder och fler sätt att kontrollera äkthet. Här är 5 sätt som företag använder blockchain:
Publicerad 20 feb 2018

1. Hej då kopior och ägartvister. Diamantbranschen kastade sig över tekniken. Så även konstvärlden, exempelvis Verisart i LA, Tagsmart i London och Ascribe i Berlin. Lantmäteriet är dessutom bland de första i världen med att testa hur blockkedjan kan skapa säkra, digitala fastighetstransaktioner.

2. Var är min leverans? Axel Johnson-koncernen testar tekniken som kan spara miljarder åt matföretag. Walmart och Nestlé teamar med IBM för att hålla dålig mat borta från hyllor. Svenskbrittiska Chainvine jobbar med både stål-och vinlogistik. Kunder ser hur en vinflaska fraktats och temperaturen den hållit.

3. Smarta kontrakt. Blockkedjor används för att exempelvis skapa ett leasingavtal för en bil. Är bilen uppkopplad och synkad med en kunds betalplan kan den automatiskt märka om en betalning gjorts – annars startar inte bilen.

4. Inga mellanhänder. Betalsystemet Veem är ett exempel där användare gör betalningar till varandra utan mellanhänder, samtidigt som köpet är säkert.

5. Känslig information. Inom sjukvården – och försäkringsbranschen – ser man potential för att skicka journaler mellan olika aktörer på ett säkrare och smidigare sätt.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna