headphones newspaper video-player

Stjärnskottet som blev sin egen förebild

Möt Negin Azimi, entreprenör, föreläsare och ett av 20 unga stjärnskott i världen att hålla ögonen på enligt Veckans Affärer. Hon sitter i styrelsen för SOS Barnbyar och är bara 20 år gammal.

Vad har du på gång just nu?

– Jag har precis arrangerat mitt andra TEDxYouthevent i Stockholm. Vi hade 640 platser den här gången och alla sålde slut. Temat var Recreating The Future. Nu vill jag satsa ett tag på mitt eget varumärke, på att vara moderator och föreläsare med fokus på integration, unga och personlig utveckling.

Vad är din historia?

– När jag var yngre, under min uppväxt i Rissne, kände jag mig exkluderad och min högsta önskan var att ha blont hår och ett svenskt namn. Jag kom inte in på samma skolor som andra svenskar gjorde. Alla kände alla. Jag tycker inte att det fanns bra förebilder för mig. Hur skulle jag kunna inspireras av någon som från början haft det väldigt bra, som pratar om hur du ska tjäna din första miljon? Då bestämde mig för att bli min egen förebild. I dag är min största styrka att jag har den bakgrund som jag har.

Hur viktigt är det att ha ett nätverk för att lyckas?

– Det är viktigt. Om man kämpar extremt mycket kan man så klart lyckas ändå. I förorten är det många som saknar kontakter. Jag har själv gått från att inte ha något nätverk alls. När jag gick på högstadiet mejlade jag runt till alla modetidningar för att få praktik. Sedan snodde jag min mammas inlogg så jag kunde sjukanmäla mig i skolan och praktisera på dagarna. Jag skaffade bland annat praktik på Sveriges Radio och hos artisten Robyns stylist. Samtidigt pluggade jag på kvällarna och fick höga betyg.

Tidningen Företagaren har 40 000 läsare. Vilket budskap vill du passa på att nå ut med?

– Ett mål jag har är att få folk i näringslivet att förstå hur viktigt det är att vi får in fler personer med utländsk bakgrund. I mina föreläsningar tar jag upp mer konkret hur det kan ske. Sen vill jag även förmedla att allt faktiskt är möjligt i Sverige beroende på vilken inställning man har och hur hårt man jobbar.

Vad är ditt mål 2019?

– Ett personligt mål är att leva mer minimalistiskt. Det kanske låter svårt med alla intryck som finns i dag, men vi kan välja mer noga. Till exempel gick jag från alla följa 1 000 personer på Instagram till att följa 36.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD