headphones newspaper video-player
Företagaren åkte till Spanien och besökte Workation i Palma som drivs av Maria och Johan Eklund. Foto: Carla Lomakka.

Checkade in firman i Solen

Familjen Eklund tröttnade på stressen, mörkret och kylan hemma i Stockholm. De packade väskorna och flyttade kontoret till Palma. Nu vet de vad som krävs för att förverkliga utlandsdrömmen – och vad som inte funkar.

Tänk om vi kunde flytta till Mallorca och driva vår svenska verksamhet på distans från Palma? Drömmen väcktes under en av familjen Eklunds semestrar på Mallorca för några år sedan. De ställde barnen i kö till Svenska skolan i Palma och för knappt ett år sedan gick flytten från Sollentuna utanför Stockholm till Mallorca.

– Vi kom fram till att tiden var mogen för en förändring i våra liv. Barnen är i dag 12 respektive 15 år, och Johan och jag har jobbat hårt med våra företag under hela deras uppväxt och aldrig tagit ut föräldraledighet, berättar Maria Eklund.

Maria och Johan har en lång och gedigen karriär som egenföretagare och hotellentreprenörer i Stockholm. Tillsammans driver de hotellet Görvälns slott i Järfälla och Hufvudsta gård, en anläggning för dagskonferenser i Solna. I år blev de också utnämnda till Årets Företagare i Järfälla och Stockholms län.

Den framtidsplan som började ta form innebar att familjen skulle flytta till Palma – samtidigt som Maria och Johan skulle driva den svenska hotell och konferensverksamheten på distans från Spanien. Johan skulle jobba en vecka per månad på plats i Sverige; resten av tiden skulle de driva verksamheten från Palma med hjälp av Skype och andra digitala hjälpmedel.

– Den första perioden satt vi hemma i lägenheten här i Palma, men det fungerade inget vidare. Det blev ensamt och oinspirerat att inte få träffa andra människor. Jag började leta efter kontor eller en coworking-miljö, men jag hittade inga trevliga ställen. Det kändes bara ensamt.

Årets Företagare från Stockholm nöjde sig inte med att bara konstatera frånvaron av coworking-miljöer, utan de började tänka i nya banor – och upptäckte en affärsmöjlighet.

– Vi började leta efter en lämplig lokal som kunde bli platsen för Palmas första riktiga coworking-kontor. Med hjälp av en lokal mäklare hittade jag ett tidigare bankkontor på drygt 200 kvadrat som hade den rätta känslan. Vi skrev hyresavtal i maj och hade inflyttningsfest i september. Allt gick så himla fort.

”Den första perioden satt vi hemma i lägenheten här i Palma, men det fungerade inget vidare”

De spanska bankdirektörerna har nu lämnat plats för entreprenörer och soloföretagare som vill jobba tillsammans. Kontoret kallas för Workation Palma. De slitna kontorsmöblerna, uråldrig belysning och övriga rester från bankverksamheten har ersatts av kontorsmöbler från Ikea och skandinaviska designmöbler, och i kylskåpet står alltid en burk med hemlagade chokladbollar. Men det räcker att sänka blicken mot golvet för att bli påmind om husets spanska historia – det vackra stengolvet skiftar mönster och färger i lokalens olika delar och de utsmyckade dörrhandtagen vittnar om husets ursprung.

jens737.jpg
Deckarförfattaren och entreprenören Jens Lapidus har en plats Workation i Palma där han arbetar med sin nya bok.

Just den här dagen är den svenska ledningsgruppen från Görvälns slott och Hufvudsta gård på plats i Palma. På blädderblocket i ett av konferensrummen har Johan skrivit upp agendan – de ska diskutera affärsplan för 2019, följa upp bytet av it-system och fila lite extra på företagets vision. Ledningsgruppen flyger till Mallorca regelbundet och under några intensiva dagar jobbar de tillsammans på Workation.

Samtidigt som svenska nyheter berättar om att november månad har erbjudit rekordfå soltimmar så är det dags för Maria och Johan att ta med sig ledningsgruppen på lunch i Palma.Dagens lunchställe heter San Juan, en populär food court som ligger i lokaler som tidigare användes för filmproduktion. Johan har dubbelkollat öppettiderna på nätet, men när de kommer fram så visar det sig att restaurangen har infört vintertid som innebär att de har lunchstängt.

– Så här är det att leva i Spanien, man måste vänja sig vid att precis allt tar lite längre tid här och att saker inte uppdateras som man är van vid, säger Johan samtidigt som han börjar leta efter andra lunchalternativ.

Ledningsgruppen hoppar in i en taxi och väljer Assaona vid havet för en arbetslunch under bar himmel (+23 grader).

”Så här är det att leva i Spanien, man måste vänja sig vid att precis allt tar lite längre tid”

Tillbaka på Workation efter lunch har några fler entreprenörer dykt upp för ett eftermiddagsskift. Det är ett par mäklare från Stockholm som sitter i ett mindre kontorsrum och planerar en etablering på Mallorca, en välkänd svensk deckarförfattare som skriver fokuserat på sitt manus och en it-konsult som tog uppdragen och familjen till Palma för sju år sedan – och blev kvar.

Men trots värmen, ljuset och möjligheterna till en skön livsstil är det långt ifrån alla som blir kvar. Många upptäcker att det krävs mer än ett behagligt klimat för att trivas.

– Det krävs att du lyckas etablera dig här nere på ett eller annat sätt, hittar ett nätverk och ett sammanhang. Den som bara åker ner för solskenet blir sällan kvar, säger Johan.

I Palma kretsar mycket av svenskarnas sociala aktiviteter kring Svenska skolan, Palma Sport & Tennis Club som drivs av familjen Landström (som också äger hotellen Portixol och Espléndido) och rackertsporten padel.

– Det finns ju massor av svenskar här nere, men det betyder inte att du per automatik bli inbjuden i de sociala sammanhangen. Det finns helt klart en risk för att du kommer att uppleva tillvaron som ytlig.

Paret Eklund hoppas att det nyöppnade kontoret kan bli ytterligare en mötesplats i Palma.

– Vi kan motverka det ytliga genom att erbjuda en mötesplats som kan skapa närmare relationer mellan svenska och skandinaviska entreprenörer verksamma här nere. De får en gemensam mötesplats där de kan skapa både affärsmöjligheter och hjälpa varandra att lösa dagliga utmaningar med att vara företagare i Spanien.

”Vi kommer kanske att engagera oss i fler affärsprojekt här i Palma”

Workation erbjuder olika typer av medlemskap. Den som vill ha tillgång till utrymmena på heltid kan lösa ett medlemskap som kostar 350 euro permånad; det billigaste alternativet är ett dagspass för 30 euro.

– Alla vill ha väldigt stor flexibilitet och få vill sitta på heltid, konstaterar Johan. Vi har varit i gång i drygt två månader och har ett 40-tal hyresgäster, och det innebär att vissa dagar är det två personer på kontoret, andra är det 20 medlemmar på plats, säger Johan.

När Johan och Maria ska sammanfatta för- och nackdelar med att leva i Palma kommer svaret snabbt:

– Det är helt klart klimatet, det bidrar till en skönare livsstil, vi tar det lite lugnare och får en skönare balans i tillvaron.

Men Maria och Johnas planer på att försöka ta det lite lugnare, lära sig spanska och upptäcka det fina utbudet av vandringsleder som finns på ön har gått lite sisådär.

– Det har tagit tid att etablera sig och så finns det ju många intressanta affärsmöjligheter. Under helgen som kommer ska vi fundera på om vi ska engagera oss i driften av ett nytt projekt som inkluderar en restaurang och lägenheter som håller på att byggas här i Palma. Vi vill också expandera Workation.

Planerna att lära sig spanska får vänta ytterligare en tid och de mallorquinska vandringslederna är fortfarande oupptäckta.

Tänk på det här vid firmaflytt till Mallorca:

Notarie: Notarien har en central roll inom den spanska lagstiftningen och har som uppgift att certifiera och legalisera spanska dokument eller kontrakt och se till att de följer lagstiftningen.

– Det är högtidligt att gå till notarien som läser upp dokumenten, sida efter sida. Men det är bara att gilla läget och ha tålamod, notarien ser ju till att allt blir korrekt, säger Maria Eklund.

Myndigheter och regelbörda: Svenskar som startar verksamhet i Spanien beskriver byråkratin och regelbördan som betydligt mer omfattande än hemma.

– I Sverige finns det trösklar som du måste kliva över när du driver bolag, men här i Spanien får du försöka klättra över trösklarna, säger Johan Eklund. I princip allt är mer administrativt betungande. Den som startar ett bolag i Spanien upptäcker att det blir en stor mängd skriftliga dokument.

– Du får en massa bolagspapper som du alltid måste ha med dig till möten på banken och myndigheter. Vi har en tjock mapp som vi alltid bär med oss till alla möten.

Dubbelbeskattning: Om du flyttar till Spanien temporärt så gäller det att undvika att bli dubbelt beskattad. Dubbelbeskattning uppkommer när Skatteverket anser att du har en väsentlig anknytning till Sverige, och då ska samtliga inkomster beskattas här, även om de kommer från ett annat land. Kontakta Skatteverket inför flytten för att undvika obehagliga framtida överraskningar.

Bostad: Mallorca har upplevt en rejäl återhämtning efter finanskrisen 2009,och bostadspriserna har stigit kraftigt. Det finns en etablerad marknad som erbjuder både hus och lägenheter till uthyrning under längre perioder.

– Det är många svenskar som flyttar ner hit från stora och lyxiga villor och hyr en lägenhet på 75 kvadrat för hela familjen. Det är inte lika kravfyllt här nere, lite mer "easy living".

Bank: Det finns ett stort utbud av spanska banker i Palma och det är relativt enkelt att etablera en bankrelation.

– Spanska banker gillar personlig service och de vill träffas betydligt oftare än hemma. Det tar lite tid och är mer byråkratiskt men samtidigt försöker de hjälpa dig med allt från företagets affärer till dina personliga försäkringar.

Skolan: Svenska skolan i Palma har 150 elever, från förskola till nionde klass. Skolan har ungefär lika många i kö, framförallt till förskolan och de lägre klasserna. Sätt barnen i kö tidigt. Tänk också på att skolan tar ut en avgift.

 

Text: Per Manns.

Partners
Utställare