headphones newspaper video-player
Rebecca Wallin och Frida Jönsson driver Fri Kommunikation i Simrishamn. Foto: Emil Malmborg.

Container lyfte verksamheten

Kontorsbrist lockade fram en djärv lösning. Ett nytt containerkontor skapar både utrymme och ett landmärke på Österlen.

Ett nytt landmärke börjar ta form på Österlen, en byggnation som har få likheter med de omkringliggande skånelängorna. På en industritomt i Brantevik står åtta begagnade containrar och väntar på att bli ombyggda till ett spektakulärt kontor. Bakom det uppmärksammade projektet står entreprenörerna Frida Jönsson och Rebecca Wallin som tillsammans driver en kommunikationsbyrå sedan några år tillbaka. Verksamheten expanderar och när det var dags för större kontorslokaler ville de göra något annorlunda.

– Vi gillar återvinning, att jobba med material som har en historia och att det liksom sitter något i väggarna. Här kommer vi kunna ta emot kunder i en inspirerande och annorlunda miljö, men också samla vårt frilansteam, säger Frida Jönsson.

Men det handlar inte bara om att bygga ett nytt kontor; Rebecca och Frida vill också att den nya byggnaden ska signalera ett vitalt och innovativt entreprenörskap.

– Österlen är så mycket mer än bara krukmakerier. Vi vill inte provocera, bara utveckla och förändra bilden av Österlen. Det finns en sådan skaparkraft och energi i området.

”Vi vill ta emot kunderna i en annorlunda miljö”

De begagnade containrarna i olika färger har levererats, bygglovet är godkänt och kommunen har beviljat byggstart.

– Det blir en spännande resa och när allt är klart har vi ett nytt och fint kontor på cirka 150 kvadrat, säger Rebecca Wallin.

Men resan fram till byggstart har inte varit spikrak.

– Från början hade vi tänkt att bygga ett kontor i tre plan, men det blev byggtekniskt komplicerat, inte minst ur brandsäkerhets- och tillgänglighetssynpunkt. Nu bygger vi fortfarande på höjden, men hela kontorsytan blir på ett plan och så har vi ett atrium på nio meter och en uteterrass.

Container1.jpg

Det finns ytterligare utmaningar med att omvandla containrar till kontor eller bostäder.

– Metall är sämre än trä när det gäller att hålla värme, därför krävs det ordentligt med isolering och den lägger vi på utsidan av containrarna för att inte förlora kontorsyta på insidan. Vi kommer också att öppna upp containrarna med stora glasytor, men vi ska försöka behålla en del av den ursprungliga känslan genom att låta någon av containerportarna vara kvar.

Budgeten för det nya containerkontoret är 2,5 miljoner kronor, och initiativtagarna räknar med att bygget tar cirka två år. Containrarna är en relativt liten del av den totala budgeten; de kostar runt 15 000 kronor styck.

– Vi kommer att göra en hel del själva och då drar byggtiden ut en del. Men vi får ett kontor som bygger helt på våra egna idéer och det blir billigare än att bygga en traditionell byggnad.

Att bygga ett nytt landmärke riskerar att väcka känslor och reaktioner bland grannar och i bygden, men Rebecca och Frida har varit noga med att inkludera och informera under resans gång.

– Vi började med att bjuda in byalaget, grannar och andra intresserade på kaffe för att berätta om våra planer. Gensvaret var genomgående positivt och vår bygglovsansökan har inte stött på några överklaganden. Kommunen har också varit positiva, och de gillar att vi vill utveckla förutsättningarna för entreprenörskap på Österlen.

Text: Per Manns.

Tre tips från Frida Jönsson och Rebecca Wallin om hur du bygger ett containerkontor:


1. Granska. Begagnade containrar har större eller mindre skador från resor på världshaven. Kolla också om containern använts för miljöfarliga frakter.

2. Ta hjälp. Samarbeta med en bra arkitekt (Lina Westergren, arkitekt på Söderberg & Ask i Skillinge, är engagerad i bygget) och konstruktör. Ta in hjälp för att lösa brandsäkerhet, akustik och andra byggtekniska frågor.

3. Inkludera omgivningen. Berätta om dina planer, så minskar risken för överklaganden och försämrad grannsämja.

Fakta om Fri Kommunikation AB
Aktuellt: Bygger Österlens första containerkontor.
Gör: Kommunikationsbyrå.
Plats: Brantevik, Simrishamn.
Startår: 2016.
Ägare: Frida Jönsson och Rebecca Wallin, medlemmar i Företagarna Österlen.
Omsättning 2018 (prel): 2,1 miljoner kr.
Resultat 2018 (prel): 250 000 kr.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD