För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Hjärtat mitt i byn

En del företagare betyder mer för sina kunder än andra. Moa Berglund som driver Resele lanthandel är en av dem. Utan henne stannar bygden.
Publicerad 28 aug 2018
En modern lanthandel erbjuder ett brett utbud av service – allt från utlämning av medicin och konjak till inlämning av tipskuponger och paket. Foto: Erik Ardelius.

Redan vid entrén blir du påmind om den bred service som en modern lanthandel erbjuder. Där hänger skyltar som berättar att Resele lanthandel är ombud för PostNord, Systembolaget, Apoteket, Svenska Spel, Bussgods och turistinformation för de besökare som vill utforska den lokala bygden.

Resele är kyrkbyn som ligger vackert på båda sidor om Ångermanälven i Sollefteå kommun. Att driva en lanthandel kräver en multikonstnär som kan hantera allt från de krav som ställs för att få hantera läkemedel och alkohol till att ha en pratstund med de kunder som slår sig ner i butikens kafé. I Resele är det Moa Berglund, 29 år, som axlar den rollen sedan 2013 då hon tog över lanthandeln tillsammans med delägaren Håkan Mattsson.

– Det är kunderna som är min drivkraft, en lanthandel är en mycket familjär verksamhet och jag har stammisar som kommer in fem gånger om dagen, säger Moa.

En rejäl drivkraft i kombination med en närmast gränslös energi är viktiga egenskaper hos den företagare som väljer att driva en lanthandel. Tidningsurklippet som sitter upptejpat på kontoret avslöjar vilken investering i tid det krävs för att kunna leverera den service som kunderna förväntar sig: ”Egen butik värd korta luncher och långa dagar.”

”Har stammisar som kommer in i butiken fem gånger om dagen”

Lanthandeln i Resele håller öppet vardagar mellan 10 och 18, lördagar 10 och 14 och på söndagar är det stängt. Lanthandeln har en anställd och en praktikant.

– Jag tillbringar runt 50 timmar i veckan i butiken, men verksamheten finns ständigt närvarande även utanför de ordinarie öppettiderna.

Det är lanthandlare som Moa Berglund som ofta står i första ledet och försvarar och utvecklar servicen på mindre orter. För ett par år sedan reagerade hon på att Reseleborna tvingades åka till grannorten Näsåker för att hämta ut paket från PostNord, en resa på 40–70 kilometer för de flesta boende i området. Moa lämnade in en ansökan om att bli utlämningsställe åt PostNord, ett initiativ som resulterade i att Reseleborna sedan 2016 kan hämta upp sina paket i lanthandeln samtidigt som de handlar hem kvällsmaten.

– Tidigare hade vi Näsåker som postadress, men för några år sedan blev Resele en egen postadress och det har verkligen betytt mycket för byn. Vi hamnade liksom på kartan och det öppnade också möjligheten för lanthandeln att bli postombud.

Att utveckla serviceutbudet och sortimentet har bidragit till att öka omsättningen i Moas lanthandel. När hon tog över verksamheten för fem år sedan låg årsomsättningen på 2,2 miljoner kronor per år men 2017 landade försäljningen på 3,3 miljoner. Men Moa vill sätta upp ytterligare skyltar på lanthandelns fasad.

– En förutsättning för att öka omsättningen är att erbjuda en så bred service som möjligt och just nu försöker jag bli ombud för Schenker och DHL.

”De stora kedjorna kan erbjuda bonusprogram, jag måste helt enkelt erbjuda den bästa servicen”

Det pågår en inflyttning till Resele och Moa ser optimistiskt på lanthandels framtid:

– Invånarantalet växer och vi är nu runt 500 hushåll i byn, och under de senaste åren har ett 25-tal barnfamiljer flyttat hit.

Utmaningen för Resele lanthandel är att klara konkurrensen från större butikskedjor i de omkringliggande tätorterna.

– De stora kedjorna kan erbjuda bonusprogram och andra tjänster som en lanthandel har svårt att konkurrera med. Jag måste helt enkelt erbjuda den bästa servicen, det är det som vi är bra på.

Som en del i lanthandelns serviceutbud ingår hemleveranser av mat till bygdens pensionärer, en verksamhet som drivs i samråd med kommunen. En annan konkurrensfördel som många lanthandlare har framför de stora butiksjättarna är att de tack vare sin starka lokala förankring har bra möjligheter att erbjuda närproducerade livsmedel.

– Det känns jätteviktigt att kunna erbjuda lokala produkter och det har jag satsat hårt på sedan jag tog över butiken för fem år sedan. Vår lokala storsäljare är den hängmörade biffen som kommer från Kerstin Kåréns gård här i byn.

Resele lanthandel ingår i Handlarn’n (ett varumärke inom Axfood) som är en rikstäckande kedja av privatägda, mindre matbutiker. 2016 valdes Moa Berglund till Årets lanthandlare i konkurrens med 200 andra lokala hjältar.

Fler nyheter från Företagarna