För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Kristerssons löften till småföretagare inför valet

Vilka är de allra viktigaste företagarfrågorna just nu? Och vilken regel vill Moderaternas partiledare skrota direkt om han skulle komma till makten? Tidningen Företagaren ställer statsministerkanidaten Ulf Kristersson mot väggen.
Publicerad 27 aug 2018
Moderaternas partiledare vill helst bli statsminister men är även sugen på en karriär som företagare.

Vilka är de tre viktigaste/mest angelägna företagarfrågorna just nu?

- Sänkta skatter, regelförenklingar och möjligheten att knyta till sig kompetent arbetskraft. Det måste bli enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige, men det måste också bli enklare för företag att växa och bli framgångsrika. Trenden är oroande när vi för första gången på fem år ser att antalet nystartade företag minskar samtidigt som fyra av fem nya arbetstillfällen skapas inom småföretag.

Vilken regel som berör företagare skulle du vilja slopa på en gång?

- Den skattemässiga diskrimineringen av generationsskiften mellan närstående måste förvinna. Långsiktigheten som ofta genomsyrar familjeföretag måste premieras, inte bestraffas. Därför måste bland annat 3:12-reglerna ses över så att vinsten inte beskattas hårdare vid generationsskiften inom familjen än vid extern försäljning. 

Vilken var din första insats som entreprenör?

– Mitt första riktiga jobb var som fotoförsäljare på Expert i Eskilstuna där jag fick pröva på det entreprenöriella i förmågan att sälja. Dessutom lärde jag mig att fotografera, vilket är ett stort intresse fortfarande.

Om du skulle starta ett företag - inom vilket område vill du helst verka?

– Jag är intresserad av digitalisering och artificiell intelligens. Det skulle säkert vara svårt men otroligt fascinerande. Sverige är väl rustat för omställning och rätt hanterad kommer digitaliseringen och artificiell intelligens innebära enorma möjligheter. Ny teknik kan ge fler och bättre jobb, säkrare vård som kommer fler till del, bättre miljö och smidigare samhällsservice.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna