För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så vill Jonas Sjöstedt förändra tryggheten för företagare

Vilken regel vill Jonas Sjöstedt skrota direkt och vad var hans första insats som entreprenör? Tidningen Företagaren ställer Vänsterpartiets partiledare mot väggen.
Publicerad 29 aug 2018
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt svarar på vad han vill göra för Sveriges småföretagare inför valet.

Vilka är de tre viktigaste/mest angelägna företagarfrågorna just nu?

– Vi vill göra det lättare att starta företag genom att förstärka den sociala tryggheten för den som startar eget. Dagens trygghetssystem i form av socialförsäkringssystemet har inte i tillräcklig utsträckning följt med utvecklingen på arbetsmarknaden. Egenföretagare, kombinatörer och personer med tidsbegränsade anställningar har alldeles för dåligt ekonomiskt skydd när de inte kan arbeta p.g.a. sjukdom. Det är därför glädjande att Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om att socialförsäkringsskyddet för företagare i uppbyggnadsskedet ska utvidgas och att resurser för detta avsatts. Dessutom vill Vänsterpartiet genomföra stora samhälleliga investeringar som kommer rendera fler arbetstillfällen. Vidare anser vi att varje gång ett nytt lagförslag tas fram, så ska man beakta hur den administrativa bördan för mindre företag påverkas och vi vill att utbildning av kompetenser som småföretag efterfrågar borde synkroniseras. Slutligen vill Vänsterpartiet fortsätta bygga en välfärd som är till för alla, inte bara några få. Vi vill fortsätta bygga bostäder, utveckla hälso- och sjukvården, göra nödvändiga satsningar på klimatet och bygga ett jämlikt Sverige.

Vilken regel som berör företagare skulle du vilja slopa på en gång?

– Sjuklöneansvaret. För mindre företag kan sjuklöneansvaret vara betungande. Vi vill därför att företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön.

Vilken var din första insats som entreprenör?

– När jag var 13 år cyklade jag runt som tidningsbud.

Om du skulle starta ett företag - inom vilket område vill du helst verka?

– Om jag skulle starta ett företag hade det varit ett personalägt företag som sysslade med produktion av solcellspaneler.

Fler nyheter från Företagarna