headphones newspaper video-player
Missa inte David Batra på Årets Företagare 2018. Foto: Robert Eldrim, Medljus.

”Ett dåligt skämt är som en usel innovation”

Möt David Batra, en huvudtalarna vid Årets Företagare i Sverige 2018.

Hur ska du inspirera landets småföretagare?

– Jag ska prata om likheten mellan att vara komiker och entreprenör, det finns faktiskt ganska många likheter mellan ett bra skämt och en lyckad innovation. I båda fallen måste du förstå din publik, både ett skämt och en innovation måste ligga i tiden och du måste hela tiden utvecklas. Ingen kund vill ha en gammal innovation, och ingen publik vill lyssna till gamla skämt. Du måste våga bryta mönster, vrida och vända på dina utmaningar. Jag jobbar hela tiden med att hitta rätt och jag ska bland annat lära ut några bra tekniker som jag använder – och som du som företagare kan använda för att bli mer framgångsrik.

Ska du vara rolig eller allvarlig?

– Det blir ungefär hälften av varje.

Din fru, Anna Kinberg Batra, delade ut priser till Årets Företagare i samband med tidigare prisceremonier i Stockholms stadshus – men vem av er är den vassaste företagaren?

– Jag har ju varit företagare längre än Anna, men hon har ett förflutet som företagare innan hon blev heltidspolitiker och då hade hon anställda. Jag skulle nog säga att det är dött lopp i den grenen.

Har ni planer på att driva någon affärsverksamhet tillsammans?

– Vi har samarbetat under min senaste turné då Anna hoppar in som överraskningsgäst, men förutom det har vi inga planer på att jobba ihop.

Hur är du som företagare?

– Jag är fokuserad på humorn och tror på talesättet ”att en skomakare ska bli vid sin läst”. Jag har inga planer på att börja använda mitt varumärke andra sammanhang, det blir alltså ingen klädkollektion som heter Batra.

Och hur går affärerna?

– Jo tack, de går riktigt bra. Jag är lyckligt lottad – mina föreställningar drar en stadig publik. Det är ju annars en ganska stor risk med att vara artist. Du måste ju först skapa en förställning, boka lokaler och marknadsföra det hela – utan att veta om det kommer någon publik överhuvudtaget. Ja, jag är verkligen lyckligt lottad.

Den 19 oktober utses Årets Företagare i Sverige vid en stor galakväll i Stockholms stadshus. Men innan det är dags för prisutdelning arrangeras ett intressant seminarieprogram på klassiska Nalen där du bland annat får lyssna till David Batra och supertalaren Ami Hemviken. Boka biljett här!