För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så vill Damberg förbättra företagsklimatet

Vilka är de allra viktigaste företagarfrågorna just nu? Och vilken regel vill näringsminstern slopa direkt? Tidningen Företagaren ställer Mikael Damberg mot väggen inför valet.
Publicerad 27 aug 2018
Näringsminister Mikael Damberg är sugen på en karriär som företagare.

 Vilka är de tre viktigaste/mest angelägna företagarfrågorna just nu?

– Att säkra kompetensförsörjningen så att fler företag kan anställa rätt personal med rätt kompetens. En av de största utmaningarna för växande företag är att hitta rätt kompetens. Regeringen har därför lanserat ett offensivt kunskapslyft med 100 000 platser i syfte att få fler i arbete - utbyggnad av yrkesutbildningar och yrkeshögskola prioriteras.

Att motverka regelkrångel. Vi vill främst fortsätta vårt arbete med att förenkla för småföretagare genom att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Fokus på fler och växande företag. Bra kapitalförsörjning är avgörande för att företag ska kunna starta och expandera. Vi har därför arbetat fram en ny struktur för statens riskkapitalinsatser som kommer att ge bättre finansieringsmöjligheter för företag i utvecklingsskeden. 

Mer trygghet och kortare betaltider. Vi har ökat tryggheten för den som startar aktiebolag och nu vill vi gå vidare och se över trygghetssystemet så att företagare får en bättre sjukförsäkring. Arbetet med att se till att småföretagare får betalt i tid fortsätter - regeringen kommer skärpa lagstiftningen så att storföretag tvingas redovisa betaltider. Små företag ska inte tvingas agera bank åt stora företag.

Vilken regel som berör företagare skulle du vilja slopa på en gång?

– Snarare än att peka på en enskild regel vill jag göra regelefterlevnaden för företag mycket enklare. På samma sätt som smartphones och digitala tjänster revolutionerat hur vi som privatpersoner sköter det mesta i våra liv är min målsättning att alla ska kunna starta och driva företag digitalt med ett minimum av kontaktytor mot det offentliga. Uppgifter ska endast lämnas en gång, processer ska vara smidiga och snabba och förutsägbarhet och transparensen ska öka. Vi har tagit viktiga kliv mot detta under den här mandatperioden - vi började med att förenkla för restaurangföretagare - men mycket mer behöver göras.

Vilken var din första insats som entreprenör?

– Jag sålde jultidningar precis som många andra. Att arbeta politiskt handlar också om att se problem, hitta nya lösningar - det kräver ett stort engagemang och väldigt hårt arbete - faktiskt lite som entreprenörer.

Om du skulle starta ett företag - inom vilket område vill du helst verka?

– Jag brinner för utbildning och tycker att vi har en spännande edtech-sektor i Sverige, kanske skulle det vara där. Att se till att varje unge når sin fulla potential - att ingen lämnas efter.

Fler nyheter från Företagarna