För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Glödhet välfärdsfråga splittrar partierna

Utan privata välfärdsföretag skulle många kommuner och landsting inte klara av sitt åtagande gentemot sina medborgare. Samtidigt har de senaste årens politiska debatt lagt en våt filt över välfärdsföretagandet. Debatten har handlat om företagens vinster i stället för kvaliteten i verksamheterna. Hur ser riksdagspartierna på dessa frågor? Företagarens valtermometer ger svaren.
Publicerad 23 aug 2018

C: Är tillsammans med övriga allianspartier emot vinstbegränsning för företag i välfärdssektorn. Alliansen vill i stället ha nationella kvalitetskrav och förstärkta sanktioner – både för offentligt och privat utförd välfärd. C har sagt nej till ökade tillståndskrav och ledningsprövning för privata aktörer. De vill ha en likvärdig prövning för offentliga verksamheter och garantier för att tillståndskraven inte ska hindra etablering av nya aktörer. C driver en linje som tydligt värnar små- och nyföretagande i välfärdssektorn och som kräver konkurrensneutrala prövningssystem som omfattar både privata aktörer och offentlig sektor.

M: Är emot vinstbegränsning men för nationella kvalitetskrav och förstärkta sanktioner för både offentliga och privata aktörer. Röstat för lagförslag om ökade tillståndskrav och ledningsprövning för privata aktörer, men vill att likvärdig prövning ska införas även för offentliga aktörer samt att de ekonomiska kraven inte otillbörligt ska hindra etablering av små aktörer. M driver en linje som värnar företagande i välfärdssektorn och sätter fokus på kvalitet. De vill ha konkurrensneutrala system, men är öppna för en något mer successiv övergång till detta. Vill lägga ansvaret för tillsyn på alltmer nationell nivå.

L: Liberalerna är i likhet med övriga allianspartier emot vinstbegränsning men för nationella kvalitetskrav och förstärkta sanktioner för både offentliga och privata aktörer. Röstat för lagförslag om ökade tillståndskrav och ledningsprövning för privata aktörer, med samma tilläggskrav som M. Vill ha upphandlingsregler som särskilt underlättar för ideella aktörer. L kan sägas driva en linje som värnar företagande i välfärdssektorn och sätter fokus på kvalitet. Vill ha tillsyn på alltmer nationell nivå. Partiet vill ha prövning även av offentliga aktörer, men är öppna för en mer successiv övergång.

KD: Är emot vinstbegränsning men för nationella kvalitetskrav och förstärkta sanktioner för både offentliga och privata aktörer. Röstat för lagförslag om ökade tillståndskrav och ledningsprövning för privata aktörer, med samma tilläggskrav som M. Kristdemokraterna driver en linje som värnar företagande i välfärdssektorn och sätter fokus på kvalitet. Vill dock underlätta särskilt för ideella aktörer. Vill ha prövning även av offentliga aktörer, men är öppna för en successiv övergång. Positiva till tillsyn på nationell nivå.

SD: Har tagit ställning emot vinstbegränsning för företag som bedriver verksamhet i välfärdssektorn. Röstat emot lagförslag om ökade tillståndskrav och ledningsprövning för privata aktörer. Vill ha nationella kvalitetskrav och tillståndsplikt oavsett driftsform. Anser att tillståndsprövning inte bör göras på kommunal nivå, utan av statlig myndighet. Det sammantagna intrycket är att SD:s politik i fråga om välfärdsföretagande går i rätt riktning, men ännu inte är fast förankrad.

MP: Röstat för lagförslag om vinstbegränsning inom omsorg och skola och står bakom utredningsuppdrag om att stoppa vinstjakten i vården. Vill förbättra villkoren för ideella aktörer att verka inom vård och omsorg. Röstat för ökade tillståndskrav och ledningsprövning för privata aktörer. MP:s tidigare, något mer småföretagsvänliga, inriktning har fått stå tillbaka efter välfärdsuppgörelsen med V. Partiet står nu bakom en politik som begränsar privat företagande och motarbetar konkurrensneutrala villkor i välfärdssektorn.

S: Vill stoppa vinstjakten i välfärdssektorn och vinstutdelning hos privata välfärdsbolag. Står bakom hårt kritiserat lagförslag om vinstbegränsning à la Reepalu inom omsorg och skola samt utredningsuppdrag om att stoppa vinstjakten ur vården. Är för ökade tillståndskrav och ledningsprövning för privata aktörer, men förefaller inte se behov av liknande prövning för offentlig sektor. Vill gynna ideella aktörer. S har efter välfärdsuppgörelsen med V en agenda som påtagligt skulle begränsa möjligheterna till privat företagande och motarbeta konkurrensneutrala villkor i välfärdssektorn.

V: Vill kategoriskt förbjuda vinst och vinstutdelning i företag som bedriver verksamhet i välfärdssektorn. Har drivit igenom en uppgörelse med S och MP om att ”stoppa vinstjakten” i välfärdssektorn V är det parti som tydligast har satt prägel på de senaste årens vinstdebatt och därmed försvårat välfärdsföretagandet – och som vill fortsätta att göra det.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna