För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nu ska Ericsson betala i tid

Allt fler storföretag lovar att de ska börja betala sina leverantörer inom 30 dagar. Nu förklarar Ericsson varför de ställer sig bakom den nya hederskoden.
Publicerad 11 apr 2018

Ericsson är ett av de storföretag som har ställt sig bakom hederskoden om 30 dagars betalningstid. Leverantörerna får i dag betalt efter 56 dagar i snitt.

– Vi kommer att anpassa betalningsvillkoren för de leverantörer som kommer att omfattas av koden när den kommer på plats, säger Ericssons presschef Peter Olofsson.

Varför har Ericsson valt att ansluta sig till frivilligkoden om 30 dagars betalningstid?

– Koden är inte införd ännu, arbetet med att hitta en lämplig organisation som kan ta ansvar för att ta fram, etablera och ansvara för koden pågår. Vi är dock positiva till det frivilliga initiativet i stället för lagstiftning.

Följer ni den redan eller har ni satt något särskilt startdatum?

– Vi avvaktar tills koden är införd.

Hur viktig uppfattar ni att betalningstiden är för Ericssons leverantörer?

– Betaltiderna är viktiga, inte minst för små leverantörer som har begränsad tillgång till kapital, men det är bara en av flera viktiga variabler i affärskontrakten förutom till exempel pris, kvalitet och leveransvillkor.

Vilken är er genomsnittliga betalningstid till leverantörerna i dag?

– Ericssons genomsnittliga betalningstid redovisas i årsredovisningen. Betalningstid för specifika länder redovisas inte. Av Ericssons årsredovisning för 2016 kan man utläsa att den genomsnittliga kredittiden för leverantörsskulder låg på 56 dagar. Målet är en kredittid på över 60 dagar. En del svenska företag oroas över att en betalningstid på 30 dagar i Sverige gör att de blir utkonkurrerade av leverantörer i andra länder.

Hur ser ni på detta för Ericssons del?

– Detta är snarare en fråga för branschorganisationerna. Betalningsvillkoren är en av flera viktiga variabler i affärskontrakten förutom till exempel pris, kvalitet och leveransvillkor.

Blir det någon påverkan på Ericssons likviditet med max 30 dagars betaltid?

– Begränsad då det endast avser Sverige och små och medelstora företag.

Behöver ni lägga om några rutiner?

– Det behövs en del mindre anpassningar, men det är mer ur ett system- och administrativt perspektiv.

Näringsminister Mikael Damberg vill lagstifta om att stora företag ska redovisa genomsnittliga betalningstider i samband med årsredovisningen. Planerar Ericsson någon sådan redovisning?

– Vi har förstått att arbetet med att ta fram ett förslag på rapporteringskrav pågår. Skulle det leda fram till ett beslut om rapporteringskrav så kommer vi följa det.

Text: Sten Sjögren.

Fler nyheter från Företagarna