För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Allt viktigare att ta vara på kompetens”

Hallå där! Jenny Frank, biträdande projektledare, Jobbmatchen, Företagarna Norrbotten.
Publicerad 5 jun 2017

Vad handlar Jobbmatchen om?

– Fram till år 2025 behöver privata och offentliga arbetsgivare i Norrbotten rekrytera 41 000 personer för att täcka ordinarie pensionsavgångar. I Västerbotten behövs 43 000 personer. En del som blir allt viktigare är att ta vara på kompetens hos människor som kommer till Sverige från andra länder. I Jobbmatchen arbetar vi mycket med att få företag att våga tänka i andra banor när det gäller vilken person som ska rekryteras.

Vilka ingår i projektet?

– Det är ett samarbete mellan Företagarna i Norrbotten och Västerbotten samt Arbetsförmedlingen. Även Länsstyrelsen Norrbotten och Region Västerbotten är med. Projektet finansieras till stor del av Europeiska socialfonden och det pågår sedan i september 2015 och fram till 31 augusti 2018.

Hur går det till i praktiken?

– Vi gör företagsbesök och tar reda på hur anställningsbehoven ser ut. Ofta handlar det om att tänka på lite nya sätt och testa. Kanske kan företaget ta emot någon på en kort praktik, följt av så kallat instegsjobb, där Arbetsförmedlingen står för ett års stöd.

Vad har Jobbmatchen lett till hittills?

– Vid en summering 4 maj hade det resulterat i 1 10 tillsatta anställningar och 45 tillsatta praktikplatser. Vi har samarbetat med 346 privata företag och 21 offentliga kontakter.

Kan du ge några exempel på matchningar?

– En elektriker från Gambia behövde få jobba i tre månader för att få sin yrkescertifiering i Sverige. Han hade sökt jobb i två år. Vi kunde hjälpa till att boka förutsättningslösa möten och det sjätte företaget gav honom chansen, så att han fick ut sitt certifikat. De såg en vinning för branschen i det. Och en byggnadsingenjör från Thailand som var på väg in i vården, för att hitta ett jobb. Men med rätt nätverk kunde hennes kompetens komma till nytta. I dag är hon platsledare på Peab.

Vad händer efter projektets slut?

– Förhoppningsvis leder det till nya arbetssätt och nya företagskontakter för Arbetsförmedlingen framöver, via Företagarnas nätverk. Och en bättre kompetensförsörjning för företag.

Fler nyheter från Företagarna