För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Företagarna på EU-toppmöte

För några veckor sedan träffades Europas stats- och regeringschefer på ett EU-toppmöte i Göteborg. Företagarna var inbjudna att delta i samtalen.
Publicerad 11 dec 2017
Företagarnas delegater Patrik Nilsson, Lise-Lotte Argulander och Günther Mårder i Göteborg, tillsammans med UEAPME:s generalsekreterare Véronique Willems. UEAPME är samarbetsorganisationen för små och medelstora företag inom Europa. Foto: Adam Ihse / TT Nyhetsbyrån.

Göteborg badade i blåljus när polisen eskorterade Europas politiska elit till EU-toppmötet på Eriksbergsområdet i Göteborg i mitten av november. Det var statsminister Stefan Löfven som hade bjudit in till diskussioner om rättvisa jobb och tillväxt i Europa.

Förutom Företagarna deltog också arbetsmarknadens parter och delegater från civilsamhället. I panelsamtalen tillsammans med Europas statschefer lyfte Günther Mårder, Företagarnas vd, Lise-Lotte Argulander, arbetsmarknadspolitisk expert och Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef, fram de små och medelstora företagens betydelse för att skapa nya jobb och tillväxt.

– Småföretagens betydelse för jobb, välfärd och tillväxt är helt avgörande för ett land som Sverige och hela Europa. Vår medverkan är ett viktigt erkännande, och det ger oss möjlighet att verkligen påverka EU:s framtid, säger Patrik Nilsson.

Ett av de mer uppmärksammade inläggen i debatten var när Günther Mårder lyfte fram Företagarnas rapport ”Det är attityden dumbom” som visar att småföretag främst söker medarbetare som har rätt attityd och är självgående. Utbildning och erfarenhet är inte lika viktiga anställningskrav. Rapportens slutsatser väckte flera intressanta inlägg och iakttagelser.

”Vår medverkan är ett viktigt erkännande”

Toppmötet uppmärksammade också att det krävs nya lösningar för att möta arbetsmarknadens krav och samtidigt säkerställa den sociala välfärden i Europa.

Lise-Lotte Argulander uppmanade Europas politiska makthavare att främja småföretagandets villkor, det är avgörande för att försvara och utveckla den gemensamma välfärden.

– I utmaningen med både en arbetsmarknad och ett arbetsliv i förändring är det helt avgörande att vi har ett EU som främjar småföretagandets villkor. För att det ska bli verklighet krävs ett öppet Europa som vågar se möjligheterna i nya lösningar för affärsmodeller, finansiering, minskad regelbörda och förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, konstaterade hon.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna