För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Korvgubben som fick Ikea på kroken

Tark Malak är vald till ”Årets Framtidschef”. Han gillar kluriga lösningar och lyckades till slut till och med att få Ikea att tänka i nya banor.
Publicerad 11 dec 2017
Möt Tarek Malak, Årets framtidschef 2017. Foto: Emil Nordin.

Om ”eldsjäl” har ett utseende, så är det definitivt så som Borlängebon Tarek Malak – Årets Framtidschef 2017, superentreprenör, ideellt verksam i en rad ungdomsverksamheter och inspiratör – ser ut.

Han säger själv att han ”jobbar nästan jämnt”, men att han, tack vare en förstående familj, har glädjen att kunna betala tillbaka till samhället för det han en gång fått. Själv kom han hit som flykting från Syrien för snart 30 år sedan, och ganska snart hamnade han i fel kretsar.

– Tack vare att jag tvingades göra lumpen, något som jag inte alls var sugen på att göra, ändrades min inställning, förklarar Tarek.

När Tarek muckade, efter att ha gjort lumpen två gånger, bestämde han sig för att ta sig själv i kragen, byta livsbana och bli egenföretagare. Tillsammans med sin pappa, som fortfarande är väldigt delaktig i Tareks verksamheter, köpte han en restaurang, fick den att blomstra och sedan var det kört: Att driva eget blev Tareks grej.

– Jag gillar att jobba i motvind. Om någon säger att en sak är omöjlig, då vill jag bevisa att det går, säger Tarek, samtidigt som han håller upp dörren till det minutiöst välskötta Sibyllakök som han driver på Ikeas mark.

”Att leda 90-talister är den största utmaningen”

Just gatuköket är lite av en framgångssaga. När han fick höra ryktena om att Ikea skulle öppna i Borlänge bestämde han sig direkt för att öppna ett Sibyllakök på Ikeas område, något som sades vara omöjligt.

– Min bror och jag satte oss i bilen och åkte raka vägen de dryga 50 milen från Borlänge till Älmhult för att få träffa chefen som sköter nyetableringar, säger Tarek.

Men att få till ett oannonserat möte med etableringschefen på Ikea är inte det allra lättaste, och först efter ett dygns väntan – varav en kall natt i bilen – blev mötet av.

Och ja, sedan dess har Tarek Malak drivit ett Sibyllakök på Ikeas område.

– Det är det bästa vi har gjort, vi får många kunder som har varit eller är på väg till Ikea, kommenterar Tarek.

När Chefsgalan utsåg Sveriges bästa chefer utnämndes Tarek till Årets Framtidschef. Inte så konstigt, Tarek drivs av att hjälpa människor in i arbetslivet. Kan han ge en människa en chans, då gör han gärna det.

– Men jag tittar sällan på cv:t. Inte i första gallringen. Jag försöker hitta personer som har ett driv, som vill vidare i livet.

Själv har han gått flera av Sibyllas ledarskapsutbildningar, och säger att en av de största – men också mest spännande – utmaningarna i dag är att leda 90-talisterna.

– En 90-talist kräver ett annat slags chefskap än tidigare. Här är det inte pengarna i lönekuvertet som är drivkraften, här gäller det snarare att motivera med andra faktorer. Ge dem ett syfte med jobbet.

Text: Anna-Maria Stawreberg.

Fler nyheter från Företagarna