För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nu ska storföretagen betala i tid

Det ljusnar för småföretag som pressas av långa betaltider. 13 av Sveriges största företag ställer upp på att betala leverantörer inom 30 dagar. Företagarnas chefsekonom hoppas att åtgärden ger snabb effekt.
Publicerad 11 dec 2017
Cajsa Lundberg, vd för Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad, har drabbats hårt av storföretagens långsamma betalningar. Foto: Lina Alriksson.

Det har äntligen lossnat i förhandlingarna om att korta betalningstiderna mellan företag. Efter att näringsminister Mikael Damberg hotat med lagstiftning har 13 av Sveriges största företag förklarat sig villiga att ta fram en hederskod för betalningsvillkor. Storföretagens betalningar till små och medelstora ska kortas till max 30 dagar. Företagen får 18 månader på sig att införliva de nya villkoren i sina avtal, enligt näringsministerns förslag. Därmed minskar pressen på de mindre företag som levererar till storföretag och tvingas vänta på pengarna, ibland tre månader eller mer.

Daniel Wiberg, Företagarnas chefsekonom, har deltagit i de diskussioner som lett fram till förslaget. Han räknar med att en hederskod verkligen får effekt och att betalningstiderna kortas framöver.

– Den bör leda till en normbildning. Tanken är att de 13 företagen som ingår i överenskommelsen ska sprida det här vidare, säger han. Anledningen till att just de 13 storföretagen är först ut är att det var dessa som bjöds in av näringsministern. Ytterligare två storföretag – okänt vilka – var inbjudna men valde att hoppa av.

Näringsministern har dragit tillbaka förslaget om en tvingande lag men kommer att kräva att de större företagen offentligt redovisar sina betalningstider.

– Vi kommer att lagstifta om rapporteringsskyldighet, säger Mikael Damberg till Svenska Dagbladet.

Ett bra förslag, tycker Daniel Wiberg:

– På så sätt kan man åstadkomma en transparens så att den här koden blir riktigt verkningsfull.

Daniel Wiberg ser betalningstiderna som ”en hållbarhetsfråga” och därför bör de redovisas i de större företagens årliga hållbarhetsrapport, anser han.

Cajsa Lundberg driver Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad.

– Jag är jättenöjd med att det här kommit fram, säger hon om hederskoden. I likhet med många andra mindre företag har Lundbergs varit tvungna att gå med på långa betalningstider för att få leverera till kunder inom exempelvis fordonsindustrin. Samtidigt måste de ligga ute med pengar för råvaruinköp hos stora och starka leverantörer som kräver kortare betalningstider.

– Jag som småföretagare har inga muskler att sätta emot, säger hon.

Men hennes företag har bränt sig på långa betalningstider. Häromåret gick en stor kund i konkurs. Lundbergs hade accepterat 90 dagars betalningstid och hann inte få betalt.

– Det blev en stor smäll, säger Cajsa Lundberg. Efter det har hon blivit mindre benägen att gå med på långa betalningstider.

– Visst ska man betala för en vara när man fått den. Vill kunden låna pengar får de gå till banken.

Hon ställer sig frågan om en hederskod får önskad effekt.

– Vi lever i en globaliserad värld. Frågan är hur stort genomslag den får.

”Jag är jättenöjd att en hederskod om betalningstider har kommit fram”

Oron över att storföretagen väljer leverantörer utomlands som kan gå med på längre betalningstider finns hos en del företagare, enligt Daniel Wiberg. Men han tonar ned risken.

– Svenska företag måste konkurrera med kvalitet i första hand.

Det här är en fråga som väntas dyka upp när storföretagen och berörda organisationer som Företagarna ska sätta sig och lösa detaljfrågorna kring en hederskod.

– De större företagen kommer att vilja ha fler undantagsmöjligheter, säger Daniel Wiberg.
Storföretagen ligger tills vidare lågt i sina kommentarer till hederskoden. Ett av de bolag som ställt upp bakom koden är Sveriges största företag, börsnoterade AB Volvo. Fordonstillverkaren är också ett av de företag som tillämpar betalningstider på upp till tre månader, enligt leverantörerna.

– Det är för tidigt att uttala sig om någon effekt för våra leverantörer eftersom det fortfarande är på förslagsstadiet, säger Joakim Kenndal på Volvos pressavdelning.

Fler nyheter från Företagarna