För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Linda blev oskyldigt anklagad

Vad händer när en småföretagare blir uthängd i media och anklagad för att fuska med sin produkt? Det kan Linda Elvingson från Ängsholmens gårdsmejeri svara på. I våras blev hennes företag felaktigt anklagat för matfusk, den allvarligaste av alla anklagelser inom livsmedelsbranschen.
Publicerad 26 okt 2015
”Jag kunde ju inte bara hoppas på att människor skulle missa Råd & Röns reportage”

Läs även råd om krishantering från Linda tillsammans med Paul Ronge.

Hon kallas för ”Buffel-Linda” på byn. Tillsammans med sina föräldrar driver hon Ängsholmens Gårdsmejeri på den lilla orten Harbo några mil norr om Uppsala. Där tillverkar de sedan tre år buffelmozzarella gjord av mjölk från gårdens egna vattenbufflar.

Mejeriet är Skandinaviens nordligaste producent av buffelmozzarella och deras produkter serveras på några av Stockholms exklusivaste restauranger. I majnumret av konsumenttidskriften Råd & Rön provas 14 olika mozzarellaostar. I samband med artikeln publicerades också ett äkthetstest för att visa om produkternas innehåll överensstämde med innehållsförteckningen. I artikeln pekas Ängsholmen ut som fuskare. Råd & Rön påstår att de i osten påträffat DNA från kor och drar slutsatsen att mejeriet blandat ut den dyra buffelmjölken med betydligt billigare komjölk.

– Min första tanke när vi fick resultatet från Råd & Rön var att det var ett misstag, säger Linda Elvingson. Vi har ju inte ens några kor på gården. Men sen insåg vi att det måste vara kalvlöpen som hade gett utslag i testet.

Det fanns alltså en naturlig förklaring på problemet. Löpe är enzymer som produceras i kalvens mage och gör det möjligt för djuret att bryta ned mammans mjölk. Enzymet gör även att mjölken ystar sig vid framställning av ost. Att tillsätta kalvlöpe är ett måste för att osten ska få den eftertraktade beteckningen GTS (Garanterad Traditionell Specialitet).

För att bevisa sin oskuld från fuskanklagelserna skickar Ängsholmen in egna prover till Livsmedelsverket för analys som visar att det DNA från ko som uppmätts kommer från just kalvlöpe och alltså inte från komjölk.

Linda kräver en dementi från Råd & Rön men får först kalla handen. Tidskriften står på sig men Linda fortsätter slåss för sitt företags heder.

– Jag kunde ju inte bara hoppas på att människor skulle missa Råd & Röns reportage så vi var såklart tvungna att bemöta anklagelserna, säger Linda. Före publiceringen hade jag pratat med flera av våra stora kunder och berättat vad som hänt. Kunderna fick sedan löpande information om våra egna analysresultat. Vi var väldigt tydliga från början med att Råd & Röns slutsatser var fel. Detta gjorde att vår försäljning under den här perioden inte påverkades märkbart. Men konsekvenserna hade kunnat bli förödande och vi hade kunnat gå i konkurs.

Linda valde själv att berätta om händelsen i sociala medier och i sin blogg. Många läsare reagerade och inläggen fick stor spridning. Plötsligt meddelar Råd & Rön att de ändrat sig: ”Vi har inga bevis för att Ängsholmens Gårdsmejeri blandat komjölk i sina buffelmozzarellaostar. Vi beklagar detta påstående”, skriver chefredaktören Carina Lundgren på tidningens Facebooksida.

Men Linda är inte nöjd och menar att Råd & Röns pudel inte ens är en liten hund.

– Trots att Råd & Rön var medvetna om att det fanns brister i hur deras provtagning av mozzarella hade gått till, valde de ändå att hänga ut oss som fuskare, säger Linda.

Till Företagaren säger Råd & Röns chefredaktör Carina Lundgren:
– Jag har aldrig varit med om att experter på den använda metoden i efterhand inte längre stödjer de slutsatser som metoden är till för att visa.

Det är vanligt att företag använder och kritiserar testresultat när deras produkt mått dåligt betyg. När vi gick tillbaka till experterna för att försäkra oss om att våra resultat var korrekta visade det sig att provningsresultaten var korrekta men inte slutsatserna.

Det är väldigt olyckligt att vi publicerade ett test och drog slutsatser vi inte hade täckning för. I detta fall blev det fel och därför korrigerade vi artikeln och bad om ursäkt.

Råd och Röns misstag skapade stor uppmärksamhet, inte minst i sociala medier. Men Linda ser inget positivt med exponeringen.

– Många tror att spridningen av nyheten gav oss mycket publicitet som kunde vändas till något positivt, säger Linda. Säälv var jag mycket nöjd över våra försäljningsresultat innan det här hände och det bästa vore om det inte hade hänt alls. Det kommer alltid finnas en del kunder som tror att det ändå fanns någon sanning i det Råd & Rön skrev, bara att de inte kunde bevisa det ordentligt. Jämför bara med dopinganklagade idrottsmän. De kanske frias men allmänheten minns dem ändå som fuskare.

Flera av landets bästa restauranger väljer mozzarella från Ängsholmens gårdsmejeri.

Krishanteringsexperten Paul Ronge ger Lindas agerande sitt stöd:

– Jag tycker att Linda har skött sin krishantering föredömligt och modigt.

Hon har själv tagit reda på fakta. Hon viker inte undan och är inte rädd för media. Blir man orättvist uthängd som fuskare måste man våga bita ifrån för att skydda sitt varumärke.

Ängsholmen har ‑ efterhand krävt att Råd & Rön ska betala för de kostnader de har haft för egna analyser, 15 000 kronor. Råd & Rön var först mycket bestämda med att de inte tänkte betala någon ersättning till mejeriet, men gjorde sedan en kovändning.

– Det var en lång process med många diskussioner, säger chefredaktör Carina Lundgren.

Till slut lämnade jag juridiken och fattade beslutet att ge Ängsholmens mejeri den begärda ersättningen.

– Men hade vi aldrig gjort egna analyser hade tidningen aldrig backat, säger Linda. Jag tror inte att de förstår vilken skada de har orsakat oss, hur mycket tid och energi det här har kostat oss och hur förkrossade vi har varit. Min oro är att framtida samarbeten färgas av att jag en gång har blivit uthängd som fuskare, avslutar hon.

”Linda har skött sin krishantering föredömligt och modigt” – Paul Ronge
Fler nyheter från Företagarna