För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

"Jag sålde min del av bolaget för tidigt"

Monica Lindstedt, Emma Wiklund, Thomas Bodström och Hans Fahlén avslöjar sina misstag.
Publicerad 10 apr 2014
Det var fel färg

Emma Wiklund, fotomodell, entreprenör och grundare av Emma S:

– Jag försöker att inte gräma mig för mycket över mina misstag, utan snabbt vända dem till lärdom. Men visst har jag grämt mig ibland. I början med varumärket Emma S fick till exempel förpackningen till vår deodorant helt fel färg. Jag grämde mig varje gång jag såg produkterna på hyllan. Nu kollar jag alla färgreferenser en gång för mycket. Jag litar inte på att det automatiskt blir rätt igen, bara för att jag har gjort rätt förut. Mottot i allt som liten egen företagare är: Check, check and check again, säger Emma Wiklund.

Ren och skär panik

Hans Fahlén, tv-personlighet och moderator för Företagarnas roadshow Misstagens Mästare:

– Jag slutar, jag går inte in i tv-studion en gång till. Jag är helt värdelös! Ja, min karriär i tv-branschen hade kunnat se helt annorlunda ut om jag inte hade tagit lärdom av mina misstag på TV Åre i början av 1990-talet. Jag skulle vara programledare för en timmes direktsändning varje morgon på den lokala tv-kanalen, men första sändningen var rena rama katastrofen. Jag gjorde felsägningar av gigantiska mått – sa fel namn till inbjudna gäster, på nedfarter och liftar – och fick panik. Jag var helt enkelt dåligt förberedd. Och jag bad om hjälp. Revanschlusten segrade och fick mig att ta tag i situationen i stället för att ge upp. - Skriv körschema och manus. Läs på och läs på igen, löd råden.

Annars hade jag inte blivit minister

Thomas Bodström, jurist, författare och tidigare minister:

– Jag hoppade av skolan i trean på gymnasiet. När mina kompisar tog studenten tänkte jag att jag gjort mitt livs största misstag. Det var deppigt. Så här efteråt förstår jag att jag inte var mogen att gå trean på gymnasiet då. Jag hade huvudet fullt av tjejer och sport, och ibland går det inte att säga till kroppen att skärpa sig. I stället måste man ge den tid. Först långt efteråt insåg jag att jag gjorde rätt. Jag fick nya krafter och ny motivation. När jag väl läste in gymnasiet fick jag mycket bättre betyg än jag haft chans att få om jag inte hoppat av. Utan de betygen hade jag aldrig kommit in på juristlinjen på universitetet, jag hade aldrig blivit advokat och aldrig minister i en svensk regering.

Jag sålde min del av företaget för tidigt

Monica Lindstedt, grundare av Hemfrid och ordförande i Företagarna:

– Det tar tre gånger så lång tid och kostar tre gånger mer än man tror från början att bygga ett bestående företag, har någon sagt. Jag instämmer. Jag sålde ut för stora ägarandelar av Hemfrid för tidigt, men lyckades köpa tillbaka dem så småningom, tack och lov. Av det har jag lärt mig att man inte ska sälja ut sin idé eller livsverk för tidigt.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna