För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur ökar vi småföretagens export till EU:s inre marknad och vad kan politiken göra?

5 okt 2023, 08:00-09:20
Plats: Riksdagen, Partimatsalen
Inresseanmälan är nu stängd till detta seminarium som äger rum i Riksdagen den 5 oktober i samarbete med Företagarna och Amazon.
Foto: Shutterstock

Små och medelstora företag är ryggraden i den svenska ekonomin: de utgör 99,9 procent av alla företag, representerar hälften av BNP och står för 55 procent av den totala sysselsättningen. De här företagen vill och kan växa inom EU, men en ny studie med 1000 svenska småföretagare visar att 3 av 4 företagare anser att hinder och regelkrångel begränsar deras möjligheter till export.  

Företagens möjligheter att växa genom att ta sig in på exportmarknader med olika regelverk begränsas ofta av storlek, ekonomiska resurser och kunskap. EU:s inre marknad med de fyra friheterna syftar till att minimera dessa begränsningar och 63% av Sveriges totala export (73% av vår totala import) går till den inre marknaden. Därför är det helt avgörande för Sveriges små- och medelstora företags exportmöjligheter att EU:s inre marknad har ett regelverk som utgår från deras verklighet.

Vilka är de största hindren för svenska småföretag som vill ut på den gemensamma marknaden? Vilka praktiska utmaningar möter svenska småföretag när de verkar på den inre marknaden och hur ser deras önskelista till politikerna ut?

För att diskutera dessa frågor vill vi i samarbete med Företagarna och Amazon bjuda in till ett kunskapsseminarium med företagspresentationer och där bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell kommer att berätta om regeringens prioriteringar på området. Det kommer även att finnas möjlighet att ställa frågor.

När: Torsdag den 5 oktober kl. 8:00-9:20, frukost serveras från kl. 7.45.
Var: Riksdagen, Partimatsalen 

Tack för alla intresseanmälningar. Alla som har fått en plats är kontaktade. Efterfrågan var stor och tyvärr kunde vi inte bereda alla som var intresserade en plats. Vi beklagar detta.

Anna af Sillén och Elisabeth Thand Ringqvist

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.