podcast news play företagaren I media förmån faq

Upskill & Reskill 2022

25 jan 2022, 09:00-17:00
Riks
Ett kostnadsfritt digitalt event för dig som vill bli inspirerad till ett livslångt lärande, både i arbetslivet och på fritiden. Anmäl dig idag!

Det råder kompetensbrist i Sverige. Forskning visar att ungefär 50 procent av alla yrkesverksamma behöver omskolas inom de närmsta åren. På Upskill & Reskill 2022 får du lyssna till inspirerande föreläsare och spännande paneldiskussioner – allt med lärande i fokus. Här kan du även träffa utbildningsarrangörer, branschorganisationer och andra intressanta profiler i deras virtuella montrar.

Företagarnas utbildningspolitiska expert Anna Libietis medverkar kl. 10-11 och 12.15-12.30. Andra medverkande är Fredrik Reinfeldt, Kristin Kaspersen, Kjell Enhager, Christer Ohlsson, Katarina Gospic och Isabella Löwengrip.

Svårigheten att hitta lämplig arbetskraft är sedan många år tillbaka företagens allra största tillväxthinder. Vart tredje företag ser, trots den högre arbetslösheten, svårigheter att hitta lämplig arbetskraft som det absolut största tillväxthindret. Det är ett hinder som inte har minskat i betydelse trots en svagare arbetsmarknad. Bristen inom många branscher väntas dessutom tillta drastiskt i framtiden.

- Vi kan konstatera att, trots en kraftig expansion av antalet universitet och högskolor samt en fördubbling av antalet högskolestudenter de tre senaste decennierna, så har matchningen på svensk arbetsmarknad fungerat allt sämre. En förklaring är att utbildningsplatserna dimensioneras efter studenternas efterfrågan, snarare än efter arbetsmarknadens behov. Bara en av fyra rekryteringar hos Sveriges största jobbskapare kräver högskoleutbildning. Det är istället yrkesutbildade personer som företagen skriker mest efter, säger Anna Libietis, utbildningspolitisk expert på Företagarna.

Läs mer och anmäl dig här

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.