För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Bilförmån: Så beräknar du förmånsvärde bil

Vad är förmånsvärde bil? Om du använder din företagsbil eller tjänstebil privat ses det som en bilförmån och då tillkommer kostnader i form av förmånsbeskattning. Det innebär att ditt företag får betala sociala avgifter och du inkomstskatt på förmånen.

För privat körning är drivmedel, och från 1 januari 2018 även trängselskatt och infrastrukturavgifter (broavgifter i Sundsvall och Motala), skattepliktiga förmåner som ska tas upp utöver bilförmånen och ingår inte i schablonen.

Hur räkna ut förmånsvärde?

Förmånsvärdet på bilen räknas ut schablonmässigt. Värdet motsvarar det föraren i genomsnitt sparar på att använda företagsbilen jämfört med att själv äga bilen. Det är viktigt att hålla koll på om du kört bilen i tjänsten eller privat. För att underlätta det rekommenderas att du löpande för en körjournal.

Bilförmånsberäkning

För att beräkna hur stort förmånsvärdet är på bilen kan man använda bilförmånsberäkningen på Skatteverkets hemsida.

Om du har använt bilen i ringa omfattning, dvs kört mindre än 100 mil under ett år, vid max 10 tillfällen behöver du inte förmånsbeskattas. Tänk på att resor till och från arbetet normalt sett räknas som privata.

Körjournal

För att hålla koll på hur mycket bilen har använts behöver du löpande föra en körjournal. Körjournalen ska föras löpande och innehålla uppgifter om mätarställning, datum, sträcka, ärenden och personer som besökts i tjänst. Du bör även skriva ner hur mycket du tankat och till vilket pris.

Körjournalen fungerar som bevismaterial för Skatteverket vid bedömning av bilförmån och drivmedelsförmån. 

Läs också: Tjänstebil utan förmånsbeskattning

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.