Tjänstepension som personalförmån för dina anställda
Vartefter ditt bolag växer så förändras också företagets pensions- och försäkringsbehov. Samtidigt som tjänstepension är en av de mest eftertraktade förmånerna är det många småföretagare – och dess anställda – som helt saknar tryggheten via en tjänstepension. Vi tog hjälp av SH Pension för att reda ut vad man kan tänka på när ens bolag växer och de anställda blir fler till antalet.
Tjänstepension är en attraktiv personalförmån
Att kunna erbjuda sina anställda försäkrings- och pensionsförmåner kan göra det enklare att både behålla och rekrytera rätt medarbetare. För många är det en helt avgörande förmån att det finns en marknadsmässig avsättning till tjänstepensionen. Tänk också på att tjänstepension är avdragsgill med upp till 35% av den anställdes lön så det totala värdet av förmånen kan vara långt högre än den faktiska kostnaden för bolaget.
Trygghetsfrågor att fundera över när bolaget växer
En bra sak att fundera över är hur du och eventuella delägare ser på det här med tryggheten för anställda och vad ni vill erbjuda. Det här behöver man inte göra själv utan en policy kring trygghetsfrågor kan tas fram ihop med en pensionsrådgivare. Frågor att ta ställning till är exempelvis:
- Hur viktigt är det för mig som arbetsgivare att kunna signalera hållbara anställningar och trygghet som en del av mitt employer brand?
- Har vi råd att erbjuda alla anställda en procent av lönen eller behöver vi hitta en annan lösning?
- Vad vill vi ha för skydd när det kommer till sjukdom och olycka? Med en sjukvårdsförsäkring kan du exempelvis minska sjukfrånvaro bland medarbetare eftersom försäkringen ger tillgång till snabb vård.
- Behöver jag ha en separat lösning för nyckelpersoner som är extra viktiga att behålla i bolaget? Och har du själv sett till att du som ägare av företaget har säkrat din grundtrygghet ?
- Hur hanteras pensionslösningen administrativt effektivt?
- Ska insättningen fortsätta om medarbetaren blir sjukskriven eller föräldraledig?
- Har mina anställda så hög lön att löneväxling blir relevant?
Vad är löneväxling?
Löneväxling innebär att du kommer överens med en eller flera av dina anställda att delar av bruttolön eller bonus sätts av till pensionssparande i stället. Det ger den anställde möjlighet att höja sin framtida pension genom att avsätta en del av lönen nu.
För dig som företagare är de sociala avgifterna lägre på pensionsavsättningen vilket ger lägre totala kostnader som antingen kan tillfalla medarbetaren i form av högre pensionsavsättning eller lägre kostnader för bolaget. Det är också bra att känna till att du kan välja att göra insättningar månadsvis eller som ett engångsbelopp.
För att löneväxling ska löna sig bör den anställde ha en lön på ca 47’ i månaden före skatt. Tjänar hen mindre än så är det inte att rekommendera eftersom det är här som brytpunkten går för maximal ersättning från de sociala systemen som allmän pension, föräldra- och sjukpenning och a-kassa. Löneväxling brukar vara attraktivt på högre löner eftersom man inte betalar någon statlig inkomstskatt på delen som sparas till pensionen istället för lön.
Det är inte svårt, det finns hjälp
Det här kanske inte låter som något man löser på en kafferast men det är inte så tidsödande eller komplicerat som det kanske låter. Det finns nämligen bra hjälp att få så känn ingen press att du behöver bli pensionsexpert för att kunna erbjuda dig själv och dina anställda en bra grundtrygghet.
SH Pension har sedan 1946 har hjälpt företagare inom handel med tjänstepension och trygghetslösningar. Sedan 1 juni 2021 är man en öppen tjänstepensionsföreninge med fokus på att hjälpa småföretagare och deras anställda. Eftersom man ägs av sina kunder går allt överskott tillbaka till pensionsspararna och du kan vara säker på att råden du får gynnar just dig eftersom det inte förekommer några provisioner. Du är välkommen att höra av dig om du vill ha en second opinion på din befintliga lösning eller om behöver hjälp med att komma igång.