podcast news play företagaren I media förmån faq
Företagarna Nyheter - från hela Sverige om sånt som påverkar ditt företag just nu.
Artikeln är en annons

Så maximerar du din pension under 2023

Vid årsskiftet infördes nya regler gällande pensionssparande som du som företagare bör känna till. Ett exempel är hur mycket du ska ta ut i lön för att maximera pensionen och vad brytpunkten för statlig skatt är.
Foto: Shutterstock

Vi tog hjälp av SH Pension för att reda ut vad som är viktigt att uppdatera sig på nu inom pensionsområdet för företagare.

Som företagare kan pensionssparande ibland kännas lite krångligt och dessutom har det tillkommit regeländringar för 2023 som är bra för dig som företagare att känna till. Här kommer vi nu gå igenom det viktigaste kring pensionssparande så att du får en bra översiktsbild kring hur du ska tänka kring din pension.

Det här behöver du tänka på:

  • För att maximera din allmänna pension ska du ta ut en månadslön på ca 50 000 kr (ca 48 000 kr gällde för 2022).
  • Taket för att betala statlig inkomstskatt har höjts till 613 900 kr per år, vilket innebär att du kan ta ut en högre lön utan att gå över brytpunkten.
  • Som företagare har du avdragsrätt på upp till 35 procent av lönen när du sparar till tjänstepension – dvs ett mycket fördelaktigt sparande.
  • Se över om en flytt av ditt pensionssparande kan ge dig bättre villkor eller en tryggare pension.
  • Tryggt att månadsspara till din pension, så du får ränta på ränta-effekt och viktiga trygghetsförsäkringar.


Lön, tjänstepension och utdelning

Summan som du tar ut i lön kommer att påverka vad du får i allmän pension. Den allmänna pensionen maximeras om du tar ut en månadslön på ca 50 000 kr, vilket du kan göra utan att komma över brytpunkten för statlig skatt som nu går vid ca 51 200 kr (613 900 kr på årsbasis). Vår rekommendation är att du som företagare först tar ut lön så att du säkerställer din allmänna pension, därefter sätter av till tjänstepension och sist tar ut utdelning om det finns utrymme i företaget. Då får du liknande grundskydd som om du vore anställd med kollektivavtal, vilket är viktigt och du kan med fördel spara både löpande och genom engångsavsättningar till tjänstepension i mån av utrymme. Prata med din pensionsrådgivare om vad som blir bäst för dig!

Enkelt att flytta om det gynnar dig

Under 2022 ändrades flyttreglerna för tjänstepension, så nu är det enklare för dig att flytta ditt pensionskapital om du upptäcker att du får bättre villkor hos en annan aktör. Innan du genomför en flytt, säkerställ att du inte förlorar en bra förmån, såsom exempelvis en garanti på inbetalt belopp eller att du förväntas sköta fondförvaltningen själv och att det kostar extra om du behöver rådgivning. Att flytta pengar från fonder till traditionell försäkring ger dig trygghet genom garanti och du behöver inte engagera dig i hur pengarna placeras utan det sköts av professionella kapitalförvaltare.

Löpande månadssparande fördelaktigt

I rådande marknadsläge finns det risk för ökade kostnader och minskade intäkter. När du som företagare ser över dina kostnader är det viktigt att förstå vikten av att fortsätta månadsspara till pensionen. Tänk på att pensionsavsättningen är en investering i din framtid och inte en kostnad. Har du det tufft så är det viktigt att inte sluta månadsspara, då sparandet ofta är kopplat till en försäkring som till exempel sjuk- eller olycksfallsförsäkring. Slutar du spara förlorar du även det försäkringsskyddet. Läs mer om SH Pensions trygghetsförsäkringar här.

Förhoppningsvis har du idag ett löpande månadssparande för din pension, vilket är en lönsam sparform över tid. Genom ränta på ränta-effekten får ditt sparande en rejäl skjuts i avkastning när du sparar långsiktigt. Du riskerar heller inte att gå in i marknaden vid fel tillfälle utan det sprids över tid och olika marknadslägen.

Glöm inte att justera ditt pensionssparande och höja det i takt med att du tar ut mer i lön, eller får en ökad vinstmarginal i bolaget, det är fördelaktigt att spara till tjänstepension eftersom det är avdragsgillt upp till 35 procent av lönen. Testa SH Pensions pensionskalkylator för att räkna ut vad ett löpande pensionssparande kan ge dig i pension.

Behöver du hjälp? Hör av dig till SH Pension

Vill du ha hjälp att se över din pension är du välkommen att höra av dig till SH Pension. Här kan du få råd om din pension och få hjälp med att flytta sparande som gjorts historiskt. Det innebär att du har möjlighet att placera om och ändra risknivå även på tidigare pensionssparande. Dessutom kan du sänka den totala avgiften om du samlar pensionen hos ett och samma bolag. 

Vill du prata med SH Pension direkt, ring 010-471 87 70.

Taggar
Annons
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.

Företagarna Nyheter

Nyheter från hela landet för dig som driver företag eller fattar beslut som påverkar företagare.