podcast news play företagaren I media förmån faq
Företagarna Nyheter - från hela Sverige om sånt som påverkar ditt företag just nu.
Artikeln är en annons

Hur mycket ska jag spara till tjänstepensionen?

Du som driver företag måste själv skaffa dig det skydd som anställda ofta har genom exempelvis kollektivavtalade förmåner. Tillsammans med SH Pension hjälper vi till att reda ut vad du behöver tänka på när det kommer till tjänstepension för dig som äger och jobbar i ditt eget bolag.

Som företagare är det helt naturligt att tankar på verksamheten har första prioritet. Ett brinnande engagemang i rörelsen är ofta helt avgörande för att få det att rulla, och det är lätt hänt att ens egen grundläggande trygghet prioriteras ned. Men även företagare blir ibland sjuka eller råkar ut för olycka. Och även företagare kommer på sikt att gå i pension, och den dagen kan avsättning till tjänstepensionen stå för så mycket som hälften av det du har att leva på.

 

Hur mycket ska jag spara till pensionen?

Är du helt nyetablerad är det förstås inte rimligt att spara mer än du klarar av, samtidigt så behöver du ha en grundtrygghet på plats. Som nystartad kan du därför tänka att det viktigaste är att du sparar, inte nödvändigtvis hur mycket. Även små summor månadsvis blir nämligen stora på sikt. Här kan du själv testa vad ett månadssparande kan ge.

Så snart du har möjlighet att ta ut en rimlig lön bör du också göra en avsättning till tjänstepensionen som är i paritet med vad du skulle fått om du vore anställd. Många företagare väljer att inte ta ut en marknadsmässig lön men det är bra att känna till att den allmänna pensionen som kommer från staten påverkas av hur mycket du tar ut i lön. För att maximera inbetalning dit ska du ha en lön på ca 47’ i månaden före skatt. Ett riktmärke är sedan att försöka ha ett månadssparande till tjänstepension på runt 15-20% av den lönen. Men storleken beror såklart på vilka ekonomiska förutsättningar du har, det viktigaste är som sagt att ha ett månadssparande överhuvudtaget eftersom tiden och ränta-på-ränta effekten spelar stor roll.

Upp till 35% av lönen är avdragsgillt att sätta av till pensionen om du är anställd i ditt eget aktiebolag. Har du inte nyttjat hela summan kan du alltså komplettera med en engångsinbetalning när det närmar sig årsbokslut och ser att det finns utrymme kvar i budgeten. Fler tips om bättre tjänstepension kan du läsa här.

 

Är tjänstepension verkligen nödvändigt, min säkerhet sitter väl i företaget? 

Även om du har en blomstrande verksamhet är det inte säkert att det är så enkelt att realisera värdet den dag du vill gå i pension. Och det krävs väldigt stora belopp för att täcka upp för ett helt arbetslivs pensionssparande - tjänstepensionen kan nämligen stå för så mycket som hälften av det du har att leva på efter pensionen. Sparande till tjänstepensionen kan också göra det möjligt att gå i pension tidigare om du vill eller behöver trappa ned i förtid.

Sen är det också så att tjänstepensionen handlar om mer än placeringar inför framtiden. När du tecknar en pension gör man ofta det tillsammans med kompletterande trygghetsförsäkringar, som hjälper dig om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Den delen du får av Försäkringskassan är ofta inte tillräcklig för många och den egna försäkringen blir en allt viktigare del. Vill du sedan växa och bli en attraktiv arbetsgivare så är tjänstepension och trygghetsförsäkringar en väldigt eftertraktad löneförmån som kan göra det enklare att både anställa och behålla rätt medarbetare.

Många tycker att det känns krångligt med pension och försäkringar, men det ska inte behöva vara vare sig svårt eller tidsödande, och du ska absolut inte behöva vara pensionsexpert för att få den trygghet du behöver. Behöver du ha hjälp så är du välkommen att kontakta SH Pension så får du råd anpassat efter just dina behov.

Taggar
Annons
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.

Företagarna Nyheter

Nyheter från hela landet för dig som driver företag eller fattar beslut som påverkar företagare.