podcast news play företagaren I media förmån faq
Företagarna Nyheter - från hela Sverige om sånt som påverkar ditt företag just nu.
Artikeln är en annons

Fem tips för bättre pension

Vad ska man tänka på för att förbättra sin inkomst efter pensionen och sin grundtrygghet under tiden som verksam i sitt företag? Och vad bör man se upp med?

Du kanske skaffade tjänstepension för längesedan men det är lätt att glömma bort vad som en gång bestämdes, hur mycket som sparas, om du har någon trygghet vid sjukdom och vad du kan tänka på om du vill flytta din pension. Vi tog hjälp av SH Pension som ger sina bästa tips för hur din tjänstepension kan bli bättre.

 

1. Se över din lön och månadssparande

Ta reda på hur mycket du sparar till pensionen. Är det en fast summa månadsvis eller en procent av lönen? Det kan göra skillnad om du inte har höjt din lön på ett tag. Även den allmänna pensionen är beroende av lönen och för att få maximal insättning dit ska du ta ut en lön på ca 50’ per månad före skatt. Kika gärna in på minpension.se så får du en nulägesbild av hur din pension ser ut.

 

2. Gör en extra engångsinsättning mot slutet av året

Att spara till tjänstepensionen är ett bra sätt att få ut så mycket som möjligt från ditt bolag eftersom det är avdragsgill med upp till 35% om du är anställd i ditt eget aktiebolag. Visar det sig att du går med vinst så kan du göra en extra insättning, både till dig och dina anställda. Däremot är det bra att inte lägga allt pensionssparande i en engångssumma eftersom du då går miste om premiebefrielsen, alltså den försäkring som täcker dina månadsinbetalningar om du blir sjukskriven.

 

3. Speglar din sparform ditt engagemang och din ålder?

Det är ganska vanligt att man inte hinner eller orkar engagera sig i pensionsfrågor och då kan en så kallad traditionell försäkring passa bra. Kortfattat så innebär det att någon annan tar hand om placeringarna åt dig, du slipper helt enkelt fler måsten och beslut att ta. Det du kan tänka på att kolla upp är att sparandet ska innehålla en garanti på en del av det inbetalda beloppet och att det historiskt varit en bra återbäringsränta. För den som vill ta lite högre risk och engagera sig mer aktivt så kan en fondförsäkring som placerar i aktier vara bra, eller en kombination av traditionell försäkring och aktiefonder.

Rent generellt kan man säga att det är bra att tänka på att ju yngre du är, desto större risk kan du våga ta. Och omvänt. Den som har hela sin pension placerad i aktiefonder, och dessutom närmar sig pensionsåldern, är såklart extra utsatt om det blir oroligt på börsen. Men det är inte bara ålder som spelar in, man ska sova gott om natten också, och det är individuellt hur man förhåller sig till risker eller hur mycket man vill engagera sig i sitt sparande.

 

4. Har du trygghet vid sjukdom och olycka?

När man tecknar en tjänstepension brukar man också göra det ihop med ett antal trygghetsförsäkringar som kickar in om du blir sjuk, eller råkar ut för olycka. Har du skyddet du behöver för dig och din familj eller kan det tvärtom vara så att du sitter på dubbla, onödiga försäkringar från flera bolag? Det är också bra att se över om det står rätt namn på vem som är förmånstagare exempelvis efter en skilsmässa eller separation.

Läs mer: Hur påverkas min tjänstepension i oroliga tider?

5. Vill du flytta din pension? Säkerställ att det gynnar dig

Numera är det enklare och billigare att flytta sin tjänstepension. Men flytträtten är tudelad, det finns definitivt möjlighet att förbättra det man har men risken är också att man flyttar till något sämre. Det kan se frestande ut när någon erbjuder lägre avgifter, men det är inte bara det som avgör vilken pension du kommer få i slutändan. Det är nämligen inte helt säkert att en ”helkundsrabatt” verkligen gynnar dig i längden, exempelvis om du byter bort en garanti på ett inbetalt belopp. Kanske är det viktigaste för dig att ha ett enkelt och tryggt upplägg som du själv inte behöver lägga någon direkt tid på? Kolla då upp så att du inte förväntas sköta allt själv och vad du får för service, om rådgivning ingår eller om det är något du behöver betala extra för. Det ser nämligen lite olika ut hos olika bolag.


Oavsett om du har en lösning idag eller helt står utan är du välkommen att kontakta en rådgivare på SH Pension så hjälper de dig att komma igång alternativt ge en second opinion på den lösning du har idag.

SH Pension är den kundägda tjänstepensionsföreningen som specialiserat sig mot den som äger och jobbar i sitt eget företag. SH Pension bildades ursprungligen för Sveriges handlare och har sedan 1946 hjälpt företagare med deras finansiella trygghet. Sedan 1 juni 2021 är man en öppen tjänstepensionsförening med både traditionell försäkring, fondförsäkringar och trygghetsförsäkringar anpassade till företagares behov.  

Taggar
Annons
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.