podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!

Så lyckas du på minglet

Mingla dig till ett konkurrenskraftigt nätverk som är bra för affärerna.

Ett bra nätverk är en konkurrensfördel för dig som företagare. Om du kan vända dig till många personer, andra företag och organisationer för att få hjälp, råd, eller för att göra affärer så har du ett försprång gentemot dem som inte har ett lika utvecklat kontaktnät.

Som alla viktiga tillgångar måste du skapa ditt eget nätverk och hålla det vid liv. Ett sätt att göra det är att gå på mingel. Men hur gör man, rent praktiskt?

Utveckla ditt nätverk

Lina Skandevall leder Företagarnas närvaro under Almedalsveckan i Visby och har lång erfarenhet av att som företagare inom kommunikation och som resejournalist med stor internationell erfarenhet planera, arrangera och delta i event som kretsar kring att bygga nätverk. Här bjuder hon på sina bästa tips på vad du ska tänka på för att våga kliva ett steg utanför din bekvämlighetszon och börja nätverka som ett proffs.

− Först av allt. De flesta tycker det är energikrävande att mingla. Men att nätverka är en gyllene väg framåt för dig som företagare. Någon känner någon och vips har du en ny kund alternativt pratar du med en ny kund. Bjud på dig själv och var intresserad av andra! säger Lina. 

Utforska bland Företagarnas event 

Knyt nya kontakter

Almedalen är känt som att vara ett enda stort mingel med tusentals deltagare och en mängd aktörer som alla tävlar om att synas och höras. Det är lätt att i sådana sammanhang och även under mindre tillställningar bli överrumplad av mängden av intryck.

− Kom ihåg att alla som är där är på plats för att knyta nya kontakter. Du behöver inte vara rädd för att klampa på. Det värsta som kan hända är att du får gå vidare till nästa person, säger Lina.

Linas 10 bästa tips för hur du lyckas på minglet

1. Mingel är mingel

Börja med inställningen. Kom ihåg att du är på ett mingel vilket innebär just mingel - syftet är med andra ord att prata med varandra och knyta nya kontakter även om det kanske inte är det vi svenskarLina Skandevall 2.jpg brukar briljera med i nya sammanhang. Därför:

2. Praktisera internationellt

Okej, det är lite dyrt men en sväng till vänliga Irland eller supersociala USA är en utmärkt mingelskola. Dessutom känner du inga - alltså är misstag mindre läskiga och du själv blir mer intressant.

3. Var dig själv

Ingen pallar egentligen yta eller platta samtal. Är du dig själv slappnar din samtalspartner också av. Det är faktiskt förlösande.

4. Stretcha lite

Kör du en trevande: ”jaha vad jobbar du med? ”(Vilket i och för sig är en relevant fråga när det är affärsmingel det handlar om) så kan du försöka att vara lite mer innovativ. Har något hänt under minglet? Var inte den där snitten egentligen ganska äcklig eller var inledningstalet ovanligt bra?

5. Lyssna

Var lyhörd och lyssna för guds skull på personen mittemot. Det är lite som att dejta. Du får aldrig en andra dejt om du bara pratat om dig själv.

6. Var nyfiken

…vilket osökt för oss in på att ställa frågor och visa genuint intresse för personen. Det är dessutom genom att fråga du märker om det finns beröringspunkter.

7. Väck intresse

Sedan ska det erkännas att om jag säger att jag är resejournalist så öppnar det upp en värld av frågor. Intressanta saker som berör många är med andra ord en bra grej att prata om. Semesterplaner, politik, den nya restaurangen om hörnet – varför inte?

8. Var smart hjälpsam

Fundera på hur du kan hjälpa personen - har du någon kontakt som personen borde få träffa? Presentera gärna. (Också ett utmärkt sätt för undanmanöver om du känner dig färdigpratad.)

9. Vita lögner är okej

Om du inser att samtalet inte ger något - stanna inte kvar för att vara artig. Säg: ”det var jättetrevligt att prata med dig, jag hoppas vi ses lite senare!”. (Även om du kanske inte tycker det. Lite vita lögner för att behålla god ton är okej.)

10. Spontanitet är bäst

Det finns en och annan som tipsar om att man ska begära ut närvarolista på minglet. Jag gillar inte sådant. Spontant blir alltid bäst. Men är det någon du verkligen vill träffa är det faktiskt bara att gå dit och presentera dig och förklara varför.

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.