För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Patrik, Susanne & Sebastian Ekwall är Årets Företagare i Falköping

Publicerad 20 nov 2023
Med sitt företag Viltmat AB är Patrik, Susanne och Sebastian Ekwall Årets Företagare i Falköping. Vi bad Sebastian berätta lite om verksamheten, avslöja några framgångsfaktorer och att dela med sig av sina bästa företagartips.

Vad var det som fick dig att bli företagare?

– Mina föräldrar, som jag vann detta priset med. Men framför allt kanske det är min kära far. När jag var liten byggde han mig en kiosk här ute i byn, där tanken var att jag kunde sälja saft och bullar. Men det slutade med att jag stod och sålde skoputsmedel och t-shirts, där halva stan kom förbi och köpte för jag sålde det för en tredjedel av inköpspriset (detta kom från en vän till honom som hade förvarat sina produkter han sålde på diverse marknader runt om i Sverige, när han skulle hämta dem så var allt slut.) När jag sedan blev lite äldre så var jag med och byggde upp ett företag som sålde råtobak för att göra sitt eget snus. Det slutade med att jag drev det vid sidan om gymnasiet och hade en omsättning på över 1 miljon om året. Ja på den vägen är det.

Berätta lite om företaget!

– Vi är ett eventföretagaren som serverar mat och alkohol och säljer olika charkprodukter från norr till söder, på allt från stora publika evenemang till stora företagsevent.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?  

– Som ni hör på namnet har vi framförallt nischat in oss på mat ifrån naturens egna skafferi, alltså vilt. Vårt koncept är att ta oss dit folk är och inte tvärtom. Här bygger vi fräcka naturliga miljöer och vi är experter på att servera mycket mat på kort tid.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

– Det är väldigt mycket som för mig stolt när vi pratar om Viltmat. Men det som gör mig mest stolt är vår fantastiska personal och kollegor. Då pratar jag både om min mor och far, våra heltidsanställda och även alla som hjälper till på löpande timmar.

Hur ser framtidsvisionerna för företaget ut?

– Vi har under en längre tid varit i en expansiv fas. Målet nu är att försöka hitta en hållbar tillväxt, inte bara ekonomiskt utan även strukturellt. Vi ska bygga oss bättre faciliteter och skapa oss ännu mer struktur i de organiserade kaoset varje evenemang faktiskt innebär.

Vilket är ditt bästa företagartips?

– Bomba först och analysera sen. Prata mindre och just fucking do it.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Vi jobbar hållbart på många olika sätt. Exempelvis har vi precis avslutat ett hållbarhetsprojekt med Almi.

Juryns motivering:

Årets Företagare har en enastående flexibilitet, ett energiskt affärsdriv och en genuin samarbetsförmåga. I kombination med snabbfotat engagemang och kreativa ideer bygger man ständigt vidare på ett växande koncept. Verksamheten växer organiskt, teamkänslan är ett faktum. Från norr till söder lyckas man smälta in i alla sammanhang - från den lilla julmarknaden till de stora leriga rockkonserterna. Man gasar i motvind och breddar i medvind och med lokalproducerande leverantörer i bakfickan levererar man mättnad och matglädje i sammanhang där effektivitet, kvalitet och arbetsglädje är en vinnande kombination.

 

Trion går nu vidare till Regionfinalen för Årets Företagare & Årets Unga Företagare, den 5 september i Partille Arena.

Se alla övriga finalster:

Fler nyheter från Företagarna