För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möt Johan Lindberg Blohm – ny ordförande för Företagarna Ale

Publicerad 29 apr 2024
Nyligen fick Företagarna Ale en ny styrelseordförande. Vi bad honom berätta lite om sitt företagande, vad som engagerar honom och hur planerna ser ut framåt för föreningen.                                                                                               – Jag vill vara med och göra Ales näringslivsklimat ännu bättre och bidra till att öka samverkan mellan näringsliv och kommun. Det ställs många frågor om företagsetableringar och jag känner att jag vill vara med och påverka och underlätta för etableringarna, säger Johan.

Johan anser att de har ett bra företagarnätverk i Ale och att många hjälper och stöttar varandra men tycker att det finns mycket att förbättra när det kommer till förutsättningar för företagare. Han menar att det är viktigt att kommun och företagare har en ömsesidig förståelse och respekt för varandra. Det har succesivt förbättrats men det finns mer att göra. Ett exempel är enligt Johan att handläggningstiderna för bygglov behöver minska.

– Jag brinner för fysisk handel, något jag är uppväxt med. Bygg- och etableringsfrågor är därför extra viktiga frågor för mig.

Vill erbjuda inspiration för företagare

I slutet av maj arrangerar Företagarna Ale den lokala näringslivsgalan, tillsammans med kommunen. Galan är en del av en hel näringslivsvecka och Johan berättar att det just nu är stort fokus på planeringen av den.

– Vi vill få till mycket nätverkande i föreningen och vi har börjat med lite tydligare teman med aktuella ämnen, som hittills har dragit en del deltagare. Vi vill gärna få med även de företagare som inte vanligtvis brukar komma på våra träffar. Det känns bra att kunna erbjuda lite inspiration för våra företagare, det kan behövas extra mycket just nu när det är tuffa tider.

Klädkällaren i ständig utveckling

Johan och hans två syskon driver, i tredje generationen, diversehandeln Klädkällaren i Ale. De har mellan 35 och 40 anställda och har gått från att vara en ”lågprishandel” till att jobba med mer etablerade varumärken. Från början var det, som namnet avslöjar, en klädhandel och nu är det ett varuhus med en stor bredd i sitt sortiment.

– Mina syskon och jag utvecklar varuhuset till något som det inte har varit förut.  Att vi har ”lite av allt” beror på att det helt enkelt är så det har blivit. När kunder frågar efter något så tar vi ofta in det. Bredden i vårt sortiment är en framgångsfaktor men det är en utmaning att sålla och ha rätt produkter.

Johan berättar att de har varit medlem i Företagarna så länge han kan minnas.

– Man är stolt över att vara företagare och det är bra att vara med i en organisation som företräder oss företagare. Det är ett stort nätverk, som det känns bra att vara en del av.

Har antagit klimatlöften

Syskonen har valt att gå med i Klimatlöftet för företag, ett projekt som leds av Västsvenska Handelskammaren i samverkan med Företagarna Västra Götaland och Klimat 2030 Västra Götaland ställer om. Där har de antagit ett antal löften om mål de ska arbeta mot för att bli mer klimatsmarta och får stöttning i det arbetet genom projektet.

– Vi tycker det är självklart att vi ska jobba med hållbarhet och vi strävar mot mer klimatsmarta inköp men det är en stor utmaning att få kunderna att välja hållbara produkter som kostar lite mer. Därför går det långsamt framåt men vi försöker förmedla kunskap om klimatpåverkan till våra kunder och hoppas på att de vill vara med oss på omställningsresan. Vi har antagit många löften inom ramen för Klimatlöftet och nu gäller det att försöka gå i mål med dem också. Ett lyckat exempel är att vi bytt ut tvättservetter, en typisk gammal tiokronorsvara. Tvättservetter innehåller vanligtvis 80 procent plast och vi bytte ut vår bästsäljare till en mer miljövänlig produkt som bara innehåller papper. De kostar 50 procent mer men försäljningen har ändå gått bra, tack vare att vi gjort det tydligt att de är bättre för klimatet. Vi försöker också prioritera leverantörer som jobbar med hållbarhet.

Tränar för att få äta mycket

– Jag tycker om att röra på mig och den främsta anledningen till det är för att jag ska kunna äta så mycket som möjligt! Jag älskar all idrott, särskilt bollsporter. Jag har också utövat lite triathlon och gillar mest att cykla. Två längre turer har jag cyklat på egen hand, en till norra Sverige och en till södra Spanien och då fick jag äta hur mycket jag ville! Det blev mycket Snickers och annat gott som fick plats i fickorna, avslutar Johan med ett leende.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna