För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fortsatt stark konjunktur för småföretagen i Västra Götaland

Publicerad 7 sep 2017
Det går bra för småföretagen i Västra Götalands län. Konjunkturen i regionen är långt över rikssnittet och småföretagare i regionen har mycket höga förväntningar på konjunkturen för den kommande tolvmånadersperioden. Det visar Småföretagsbarometern, som presenteras idag av Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank.

Vart fjärde företag i Västra Götaland uppger att de har ökat antalet anställda. Svårighet att finna lämplig arbetskraft upplevs dock, precis som förra året, som det absolut största tillväxthindret. Höga arbetskraftskostnader och en politisk oförutsägbarhet fortsätter också att dominera som hinder för expansion.

- Länets småföretag fortsätter att utvecklas, vilket såklart är oerhört glädjande. Vi ser också att lönsamhetstillväxten fortsätter att öka vilket den gjort stabilt under flera år. Konjunkturen är starkare i länet än rikssnittet och skulle kunna bli ännu starkare om vi lyckas matcha ny arbetskraft med den stora andelen företag som anser att de har goda expansionsmöjligheter på sikt. Det är en utmaning som vi alla kan och måste bidra till, säger Mikael Erlandson, regionchef på Företagarna Västra Götaland.

Tillväxten av lönsamhet har förstärkts och totalt uppger 44 procent av småföretagen i Västra Götaland att de har ökat sin lönsamhet.

 

- Den starka konjunkturen håller i sig. Vår bild är att Småföretagsbarometern bekräftar det vi hör av våra många företagskunder. Vi ser att flera företag upplever att utsikterna för expansion är goda och nio av tio småföretag vill växa. Vad gäller tillväxthinder är det intressant att notera att bristen på arbetskraft med rätt kompetens fortfarande är det största hindret. Tillgång på finansiering upplevs generellt sett inte som ett stort tillväxthinder, säger Fredrik Engström, affärsansvarig SME Västra Regionen Swedbank.

För mer information:
Mikael Erlandson, regionchef på Företagarna 070-775 84 00
Fredrik Engström, Swedbank Göteborg, 031-739 16 63

 

Småföretagsbarometern är Sveriges största konjunkturindikator inriktad speciellt på småföretagskonjunkturen och produceras i samverkan mellan Swedbank, Sparbankernas Riksförbund och Företagarna. Undersökningen omfattar drygt 4000 företagare inom det privata näringslivet med 1-49 anställda.

 

Fler nyheter från Företagarna