För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nominerade till Årets Företagare i Strömstad 2017

Publicerad 24 maj 2017
Här följer en presentation av de nominerade till utmärkelsen Årets Företagare i Strömstad 2017.

Helena Torgilsman - Sydkoster Kosterlamm AB

Helena TorgilsmanHelena startade tillsammans med Sandra Lek företaget Kosterlamm 2012 och har drivit detta på deltid sedan starten. Från och med i år är Helena ensam ägare och arbetar nu på heltid för att sköta verksamheten och utveckla densamma, med stöd från sin familj.

Kosterlamm driver som namnet säger produktion av lammkött och skinn på Koster, men är också ett viktigt företag för att hålla Kosteröarna och öarna runt om rena från förbuskning. Kosterlamm har alltså sin betesmarker i Nationalparken, och är en viktig aktör för skötseln av Nationalparken.

Verksamheten sköts extensivt dvs. utan utfordring med kraftfoder, förutom under lamningen då tackorna får tillskott av KRAV godkänt kraftfoder. Driften är EU-ekologiskt certifierad och SMAK märkt.

Rasen på fåren är till största delen Gotländska utegångsfår men Helena har även korsat in Oxford Down och några andra raser som är tyngre och ger mer kött. Helena ser även på andra utvecklingsmöjligheter genom att även ta tillvara ull och skicka till ett spinneri för tillverkning av garn. Dessutom syr hon en del i skinn och hoppas att detta skall bli produkter som kan komplettera kött- och skinnproduktionen. Hon är även med i projektet Matvägen genom Bohuslän.

Agneta och Magnus Karlsson - Krohnjuvel

Efter många år inom vården önskade sig Agneta något annat att arbeta med, men frågan var vad. Hon arbetade extra hos Krohnjuvel för att det var roligt och när butiken blev till salu 2009 så beslöt hon tillsammans med sin man Magnus att köpa företaget.

Magnus är nog känd för de flesta Strömstadsbor som Magnus på Sparbanken. Han fortsatte att jobba på banken och jobbade med företaget på kvällstid så det vara några år med väldigt mycket arbete. Till slut kände han att nu räcker det med dubbelarbete nu får det bära eller brista och 2015 började han arbeta på heltid i den egna verksamheten.

Han skaffade sig utbildning i gravering och annat som är behövs för att kunna handla med guld, silver och ädelstenar. Att handla med guld och ädelstenar kräver mycket kontroller och noggrannhet med t.ex. ursprungsmärkning och det är viktigt och att diamanter inte är s.k. "blodsdiamanter".

Agneta trivs i butiken och lägger stor vikt vid att ge kunderna den bästa servicen så de alltid vill komma tillbaka. Hon har även satsat på produkter som hjälper till att hjälpa, såsom smycken där en del av priset går till välgörande ändamål t.ex. stöd till cancerfonden och Röda korset.

Krohnjuvel är ett anrikt företag i Strömstad. Det startades 1844 och låg då vid parken. Någon gång i mitten av -70-talet flyttade de till de nuvarande lokalerna. I år har det gjords en helrenovering av lokalerna, det har öppnats upp och blivet en ännu trevligare arbetsmiljö och ljusare butik.

Välkommen in hälsar Agneta och Magnus.

Jerker, Andreas & Martin Axelsson - Axelssons Marin AB

Axelsson Marin startades 1992 av Uno Axelsson och sonen Jerker, som utbildats till båtmekaniker på Båtia under ett antal år. Uno svarade för försäljning, administration, och Jerker var teknikexperten.

En sjöbensinstation hörde också till verksamheten, där det under sommarsäsongen kunde bli ganska hektiskt. Men det fungerade bra tack vare en hårt arbetande hustru, som med sommaranställda, klarade den uppgiften galant.

Rörelsen expanderade kraftigt, så sonen Andreas fick jobb som säljare, vilket han skötte med den äran, försäljningen av Ryds och Örnvik båtar ökade kraftigt och även utbordarsidan och tillbehören följde med. Med tiden fick även sonen Martin arbete på företaget, som ekonomiansvarig efter han varit säsongsanställd under många år. Våren 2010 är företaget ett fullserviceföretag med tonvikten lagt på båtar på max.ca: 23 fot, företrädesvis båtar för utombordare. Vi är nu 7 personer som arbetar på helårsbasis och ett antal extra personal under högsäsong.

2011 startade vi en webshop samt att vi byggt ut vår bensinstation så att man kan handla mera tillbehör där.

2012 görs en stor utökning av webshopen samt nya båtmärken i Uttern och Terhi.

2013 satsas det ännu mer på försäljningen av tillbehör via webshopen. Helt ny hemsida och förbättrad webshop.

2014 startade vi ett eget bolag för import av tillbehör Marinlager Väst AB för att hålla på med grossistförsäljning och att se till så att våra slutkunder erhåller så bra pris som möjligt.

2015 Har hyrt nya lokaler på varvsområdet för att förbättra vår utomhusförvaring samt tagit in mera personal för att möta den allt större efterfrågan på våra produkter i webshopen och butiken.

2016 Webshopen och tillbehörsförsäljning fortsätter att öka så mer satsas på att förbättra och utöka tillbehörsbiten med allt från inköp till försäljning. Bensinstationen får nya pumpar.

Petra Radenz och Gunnar Bystedt - Strömstadstandläkarna AB

Petra och Gunnar har drivit och utvecklat sin verksamhet i snart 17 år. Det startade med att de köpte en befintlig mindre praktik med två behandlingsrum år 2000.

År 2008 flyttade de och slog sig ihop med en kollega. Förutom att de behövde större lokaler ville de bilda en gruppraktik för lättare samarbete både internt och externt. En totalrenovering gjordes och allt moderniserades. Ytterliggare utbyggnad gjordes i år. De har nu tillsammans med sin kollega sju behandlingsrum.

I nuläget har de tre anställda. Två tandsköterskor samt en tandhygienist. Planer finns att anställa ytterligare en tandsköterska och tandhygienist för att kunna arbeta mer delegerat och på det viset kunna ta emot flera kunder/patienter.

I drygt åtta år har de haft ett nära samarbete med Brånemark Center Göteborg, som tillhandahåller specialistkompetens inom käkkirurgi och implantatkirurgi och som utför behandlingar regelbundet i Strömstad. Detta ger kortare behandlingstider och minskar resetiden för patienterna.

En tandläkarpraktik har många krav och regler att följa vad gäller hygien, kvalitet och miljö.

Miljö och kvalitetsarbetet sker strukturerat och löpande. De följer de krav och riktlinjer som ställs på verksamheten.

På mottagningen utförs vuxentandvård. Fokus ligger främst på förebyggande och funktionell tandvård.

Deras mål är att kunderna/patienterna ska uppleva en förbättrad livskvalitet ur ett tandvårdsperspektiv.

De lägger stor vikt vid personligt bemötande och långsiktig omsorg i en lugn miljö.

Fler nyheter från Företagarna