För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagare känner sig inte trygga, vill se en ökad polisnärvaro

Publicerad 24 feb 2016
En undersökning som vi på Företagarna Västra Götaland genomförde bland våra medlemmar 2015 visar att endast 15 procent känner sig helt trygga som företagare med polisnärvaron i sin kommun. Dessutom är det mer undantag än regel att brott mot småföretagare klaras upp. Vi har genomfört dialogmöten med polischefer från Skaraborg, Fyrbodal, Storgöteborg och Älvsborg och diskuterat de oroväckande signalerna från våra medlemmar. Vi kommer att uppdatera denna sida med kontaktuppgifter till alla kommunpoliser, en ny funktion hos polisen. För tillfället ligger kontaktuppgifter till kommunpoliserna i Skaraborg till höger på sidan och vi kommer att fylla på med kontaktuppgifter för resten av regionen inom kort.

På samtliga möten med polisen i regionen blev det bra rundabordssamtal, där deltagande företagare fick chans att ställa sina frågor och höra hur polisen jobbar i den nya organisationen. Vi inser att Polismyndigheten har minst sagt bristande resurser men utifrån rådande förutsättningar ville vi ha svar på:

•Hur tänker Polisen när det gäller lokal närvaro i kommunerna? Kommer vi att se någon förändring framöver?
•Varför prioriteras inte inbrott på företag högre?
•Vilka ytterligare resurser krävs för att företagare ska kunna känna sig trygga och få sina brott utredda?
•Kan Polisen jobba mer med förebyggande åtgärder för att förhindra inbrott? 

En åtgärd för att öka den lokala polisnärvaron i den nya organisationen är att man har tillsatt (i vissa kommuner är tjänsterna ännu inte tillsatta) kommunpoliser. Att man lägger ner vissa lokala poliskontor, något som skapar oro bland invånarna, innebär inte minskad trygghet utan effektivisering av resurser, menar samtliga polischefer. De poliser som bemannar polisstationer jobbar oftast som utredare och är per automatik inte de som åker ut på inbrott och andra larm. - Då blir det lokala poliskontoret ett slags kuliss, det blir en upplevd trygghet men är inte effektivt utifrån ett brottsbekämande perspektiv, säger Lena Matthijs, chef för polisområde Älvsborg. 
Samtliga polischefer utom Jan Hellnevi i Skaraborg, anser att det finns för få poliser. Den ökade flyktingströmmen och terrorhoten tar naturligtvis också mycket av polisens resurser.

 

Jan Hellnevi

 

Fråga: Varför prioriteras inte inbrott på företag högre?

Jan Hellnevi, chef för lokalpolisområde Östra Skaraborg:

- Vi är inte för få poliser men måste effektivisera oss, utveckla vår verksamhet och bli tydligare på det  vi gör. Vi måste bli bättre på att prioritera och tala om varför vi prioriterar som vi gör. Det ska absolut inte gå till som ni beskrivit, att ingen polis kommer ut på inbrotten. Det ska i normalfall alltid komma ut någon senast dagen efter inbrott.

 

 

Nina Heyden

Fråga: Vad anser du att företagare själva kan göra för att förhindra inbrott?

Nina Heyden, chef för lokalpolisområde Västra Fyrbodal:

- Tänk som tjuven. Sätt ut så många hinder som möjligt, till exempel grisar/bockar i betong och försvåra för tjuven att komma nära med fordon. Se över lås och larm, fönster och dörrar. Beräknar tjuvarna att det tar mer än 20 minuter att bryta sig in och få med sig stöldgodset så tycker de oftast att det är för riskabelt.

 

 

Fråga: Många av våra medlemmar som deltagit i vår undersökning, anger att deras ärenden ofta läggs ner, trots att de haft bildbevis, kameraövervakning osv. Vad beror det på?

Erik Nord

Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg:

- Man måste kunna vara helt säker på vilka personerna på bilderna/filmerna är, för att det ska räcka som bevisning. Det är inte alltid kvaliteten är tillräckligt bra. Ett tips är att säkra platsen. Ta ur eventuell film ur filmkameran och säkra filmen. Det är inte alltid polisen prioriterar att åka ut direkt på ett inbrott, då inbrott i bostäder prioriteras högre. Inom Storgöteborg skulle vi behöva ytterligare 300 poliser, en ökning med 20 procent.

 

Lena MatthijsFråga: Hur kan polisen arbeta mer med förebyggande åtgärder mot inbrott och vad vill du säga till alla företagare som tröttnat på att anmäla inbrott, då de "ändå läggs ner"?

Lena Matthijs, chef för polisområde Älvsborg:
- Den anmälda brottsligheten har minskat de senaste tre åren men mörkertalen är större, vilket är oroväckande. Polisen behöver ha in alla anmälningar, så där vill jag verkligen be alla företagare som drabbas om hjälp. Tjuvarna är oftast organiserade ligor och alla anmälningar hjälper oss att utreda kedjeinbrott, då vi kan spåra mobiler och knyta tjuvarna till brottsplatser. En minskad brottsstatistik ger dessutom minskade resurser till polisen. Om vi får mer resurser skulle vi kunna ha en grupp inom polisen som jobbar med inbrott på företag. Polisen och försäkringsbolagen måste bli bättre på att samarbeta och jag anser gränskontrollen för utresor ur Sverige är för dålig, vi behöver börja med stickprovskontroller. De organsierade ligorna är ofta från Lithauen och Polen och som det ser ut nu är det fritt fram för dem att ta med sig stöldgodsen ut från Sverige.

 

 

Fler nyheter från Företagarna